Mobiililaitteet ovat jo muuttaneet lukutottumuksia

Internet-palvelu Read It Later on tilastoinut käyttäjiensä lukutottumuksia ja tulokset osoittavat selkeän trendin: ihmiset lukevat yhä enemmän mobiililaitteilla, kuten älypuhelimilla ja tableteilla.

Moni ahkera netin käyttäjä on kehittänyt itselleen jonkin tavan säästää kesken muun kiireen bongatut tärkeät jutut luettavaksi myöhemmin. Linkkejä tallentavat palvelut, kuten Diigo tai Stumbleupon ovat käteviä ja nopeita kirjanmerkkivarastoja, jotka ovat käytettävissä PC:llä, puhelimella ja tabletilla.

Read It Later on nimensä mukaisesti (Lue se myöhemmin) erikoistunut tallentamaan netistä löytyneet tärkeiksi koetut asiat käyttäjän omalle tilille, josta jutut voi myöhemmin helposti lukea. Read It Later-tilille talletetut artikkelit on mahdollista lukea myös silloin kun Internet-yhteyttä ei ole. Palvelun luonteesta johtuen sen yli kahden miljoonan käyttäjän tuottamat tilastot tarjoavat mielenkiintoisen näkymän muuttuviin lukutottumuksiin.

Lähes kaikki myöhemmin luettavaksi tarkoitetut tallennukset tehdään kello 7-22.00 välisenä aikana. Tallennusaktiviteetti on työaikana vain hieman vilkkaampaa kuin muuna aikana.

Read It Later tilasto

Mielenkiintoisemmaksi tilastot muuttuvat kun tarkastellaan Apple iPhone-älypuhelimilla luettujen juttujen kellonaikoja. Ajat paljastavat neljä lukupiikkiä: aamulla kello 6 ja 8-9.00 sekä illalla 17-18.00 ja 20-23.00. Aikamoisen moni käyttää puhelintaan lukemiseen työmatkoilla, joka selittää lukuhetket kello 8-9.00 ja 17-18.00. Aamulla kello 6 lienee aamiaisaika ja ilta-aika sisältänee television katselua ja ehkä myös sängyssä kännykällä lukemista.

Nopeasti yleistyviä tablet-laitteita käytetään yleisesti e-kirjojen ja lehtien lukemiseen nettisurffailun ja mediakatselun lisäksi. Read It Later-palvelun tilastot hetkistä, joilloin Apple iPad-laitetta käytetään nimenomaan lukemiseen kertovat myös paljon laitteen käyttötarkoituksesta: se ei ole PC:tä tai läppäriä korvaava työkalu. iPad-laitteen omistajien kiivaimmat lukuhetket ajoittuvat nimittäin kello kuuteen aamulla ja kello 20-23.00 illalla. Päivällä ja työmatka-aikoihin on hiljaista.

E-kirjojen lukulaitteilla olisi erikoisnäytön vuoksi mukava lukea pitkiä verkosta löytyneitä artikkeleita, mutta harvassa laitteessa on toistaiseksi nettiyhteyttä.

Kertovatko Read It Later-tilastot lukemisen painopisteen siirtymisestä painetusta mediasta elektronisiin laitteisiin? Ehkä, koska aamiaisella ja työmatkoilla on perinteisesti aiemmin luettu sanomalehtiä. Illalla mobiililaitteilla lukeminen voi olla merkki television katsomisesta ja samanaikaisesta lukemisesta, mutta on se myös merkki siitä, että lukija ei ole tarttunut kirjaan.

Jos nyt oletetaan, että digitaalinen mediakäyttö yleistyy perinteisen mediakäytön vähentyessä, niin tilastoissa on ainakin yksi erittäin selkeä viesti: jollei sisältö (kirja, lehti, kuva, elokuva, musiikki, TV-ohjelma) ole verkossa, ei lukija voi sitä nyt eikä tulevaisuudessa koskaan löytää.

Read It Later-tilastokaaviot löytyvät alla olevasta linkistä.