Verkon kautta jaeltavat teräväpiirtokanavat ajavat IPTV:n kasvua

Internetin kautta jaeltavat televisiokanavat ovat tulossa vauhdilla. Telegeographyn tekemän tutkimuksen mukaan maailmassa olisi noin 45 miljoonaa maksullisia IPTV-kanavia tilanneita katsojia. 45 miljoonaa ei tietenkään ole määrä eikä mikään maailmanlaajuisesta TV-yleisöstä, mutta voimakas kasvu on nyt käynnistynyt. Euroopassa Ranska ja Espanja ovat edelläkävijöitä ja Aasiassa kasvu on nopeinta.

Ruotsissa jo 44% nettiyhteyksistä on supernopeita 100 Mbps yhteyksiä, jotka tyypillisesti on toteutettu valokuidulla vanhan puhelinkaapelin sijasta. Suomessa on ainoastaan hyvää tahtoa ja tavoite, että vuoteen 2015 mennessä 100 megabitin yhteys olisi kaikille yhteyden tarvitsijoille saatavilla kahden kilometrin säteellä.

IPTV on lyhenne sanoista Internet Protocol Television. Se ei tarkoita TV-kanavien tämän päivän verkkosivuja, joissa voi käydä katsomassa eilisen ohjelmia lähes millä laajakaistanopeudella tahansa. IPTV on (yleensä) teleoperaattorin rakentama Internet-teknologiaan perustuva verkko, jonka tarkoituksena on televisio-ohjelmien jakelu heidän laajakaista-asiakkaille. Nykyään rakennettavat IPTV-verkot pystyvät jakelemaan täyttä teräväpiirtokuvaa (HD, High Definition).

Minkä tahansa laajakaista yhteyden, myös IPTV-verkon, hitain osuus on kotoa operaattorin lähimpään jakelukeskukseen. Kunnollinen IPTV-palvelu edellyttää yli 20Mbps laajakaistayhteyttä. Tässä Suomi on pahasti jäljessä kehitystä, joka näyttää vievän television nettiin viimeistään teräväpiirtoisten maksukanavien myötä.

Categories Yleinen