Minkälainen kirjailija kieltäytyy palkintoehdokkuudesta ja mahdollisuudesta voittaa 50000 puntaa?

Onko Suomessa kukaan kieltäytynyt kunniasta päästä kirjallisuuden Finlandia palkinto-ehdokkaaksi? Itse en muista, että kukaan kirjailija olisi jättänyt niin suuren, käytännössä ilmaisen markkinointiponnistuksen käyttämättä hyväkseen. Agenttiromaaneistaan ympäri maailman tunnettu John Le Carre on kuitenkin kertonut Booker-kirjallisuuspalkinnon myöntävälle toimikunnalle, että hänen nimensä pitää ottaa pois ehdokaslistalta.

Finlandia-palkinnon arvo on 30 000 euroa, mutta kaikki ehdokkaat saavat niin paljon lisänäkyvyyttä mediassa, että se tuntuu myös kirjamyynnissä. Booker-palkinnon, 50 000 puntaa, saa puolestaan parhaaksi arvioitu Englannissa julkaistu kirja. Palkintoraha on kuitenkin pientä lisääntyneeseen kirjamyyntiin verrattuna. Esimerkiksi Hilary Mantelin voitto vuonna 2009 sai puoli miljoonaa lukijaa ostamaan Wolf Hall-kirjan.

John Le Carre kertoi olevansa ”suunnattoman imarreltu, mutta en kilpaile kirjallisuuspalkinnoista”. Booker-palkintotuomarit kuitenkin sanoivat Le Carren pysyvän listalla.

John Le Carre tunnetuimpaan tuotantoon kuuluvat Puhelu vainajalle, Mies kylmästä ja Peilisota, Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja, Sota ilman sankareita ja Värisuora.

Tämän vuoden ehdokkaat kirjallisuuden Booker-palkinnon saajaksi ovat:

Wang Anyi (Kiina)
Juan Goytisolo (Espanja)
James Kelman (UK)
John le Carre (UK)
Amin Maalouf (Libanon)
David Malouf (Australia)
Dacia Maraini (Italia)
Rohinton Mistry (Intia)
Philip Pullman (UK)
Marilynne Robinson (USA)
Philip Roth (USA)
Su Tong (Kiina)
Anne Tyler (USA)

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *