8-18 vuotiaiden lasten mediakäyttö on kurkistus median tulevaisuuteen

8-18-vuotiaat lapset Yhdysvalloissa ovat 10 tuntia 45 minuuttia päivässä median vaikutuspiirissä. Osa ajasta on kuitenkin moniajoa mutta absoluuttisena aikanakin laskettuna lapset käyttävät mediaa 7h 38 min päivässä. Se on paljon se. TV on ylivoimaisesti eniten lasten aikaa vievä media, musiikki toinen, tietokoneet (Internetillä ja ilman) kolmas ja videopelit neljäs.

Yhdysvaltalainen terveydenhuollon järjestö Kaiser Family Foundation teki tämän tutkimuksen 8-18-vuotiaiden lasten mediakäytöstä yli 2000 henkilön otannalla. Median käyttö luonnollisesti muuttuu iän mukana, mutta ykkösmedia ei helposti jää käytöstä vaikka ikää karttuukin. Kiistattomia trendejä voidaan löytää kun verrataan lasten mediakäyttöä samanikäisten aiempien vuosien mediatapoihin.

Neljä lasten suosimaa media TV, musiikki, tietokone, videopeli ovat kymmenen vuoden aikana jatkuvasti myös kasvattaneet osuuttaan lasten ajankäytöstä.

Vastaavasti lasten vähemmän suosima media – printti: lehdet ja kirjat – ovat menettäneet lasten media-aikaa kymmenen vuoden aikana.

Televisio on suosituin media, mutta senkin käyttötavat muuttuvat. Kymmenen vuotta sitten ohjelmia niiden lähetysaikana katsottiin 3 tuntia 5 minuuttia, mutta nyt lähes puoli tuntia vähemmän: 2h 39min. Koska television saama aika on samaan aikaan lisääntynyt, televisiota katsotaan yhä enemmän DVD:ltä (32 min), kiintolevylle tallennetuista tiedostoista (22 min), verkosta (24 min) ja mobiililaitteilta kuten iPodista (16 min).

Vanhempia huolestuttava tieto tutkimuksesta kertoo eniten mediaa käyttävien lasten saavan huonompia kouluarvosanoja kuin vähän tai keskimääräisesti mediaan aikaa käyttävät lapset.

Tässä artikkelissa näet tutkimuksen keskeisimmät kaaviot yhdellä sivulla ja tästä voit ladata koko tutkimusraportin.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *