Meneillään on jotakin paljon monimutkaisempaa kuin pelkkä painetun median korvautuminen digitaalisella

Informaatioteknologian konsultointiin ja tutkimukseen erikoistunut Gartner Inc tutki miten ihmiset eri puolilla maailmaa kokevat näytöltä lukemisen ja paperilta lukemisen. Tutkimuksesta nousi kolme median käyttötottumusten muutoksesta indikoivaa asiaa: näytöltä ja paperilta luetaan nyt suunnilleen yhtä paljon, tablet-laitteiden käyttäjät kokevat näytöltä lukemisen selvästi helpommaksi kuin paperilta lukemisen ja nuoret johtavat näytöltä lukemisen muutosta.

Apple iPad 2 valkoinen MReader S600 e-kirjojen lukulaite Apple iPad 2 valkoinen Vue Smartreader tekstihaku

Loppuvuodesta 2010 Gartner teki 1569 ihmisen käyttötottumuksia mittaavan tutkimuksen Britanniassa, Intiassa, Italiassa, Japanissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Tutkimuksesta vastannut Nick Ingelbrecht veti tulokset yhteen: ”Tutkimuksemme todistusaineiston mukaan kuluttajat eivät yleensä koe painettua ja digitaalista mediaa suoraan toisiaan korvaaviksi. Jotakin paljon monimutkaisempaa kuin pelkkä painetun median korvaaminen digitaalisella on meneillään.”

”Jos kuluttajille yritetään myydä sama sisältö moneen kertaan eri formaatissa he eivät siitä ilahdu,” Ingelbrecht totesi. ”Tutkimustulokset vahvistavat monikanavajakelun olevan olennainen tapa saavuttaa kuluttaja, joka käyttää suunnilleen yhtä paljon painettua kuin digitaalistakin mediaa.”

Apple iPad ja muut tablet-laitteet saattavat e-kirjojen lukulaitteiden sijaan olla se massamarkkinoiden tuote, joka ohjaa laajat käyttäjäryhmät painetusta mediasta digitaalisen median pariin. Gartnerin tutkimus nimittäin kertoo vain 6 prosentin tablet-laitteiden käyttäjistä kokevan paperilta lukemisen helpommaksi kuin laitteen näytöltä. 52 prosenttia kokee tabletin näytöltä lukemisen helpommaksi kuin paperilta ja 42 prosenttia pitää vanhaa ja uuttaa lukutapaa suunnilleen samoina.

Kannettavien tietokoneiden käyttäjien mielestä asia on lähes päinvastoin. 47 prosenttia läppärin käyttäjistä koko näytöltä lukemisen hankalammaksi kuin paperilta lukemisen ja 33 prosenttia piti näytöltä ja paperilta lukemista suunnilleen samanlaisina kokemuksina.

40-54-vuotiaat ovat paperilta lukemisen hardcore-ryhmä, sillä he eivät ole ollenkaan tyytyväisiä näytöltä lukemiseen. Nuoret ikäluokat sen sijaan lukevat mielummin näytöltä kuin paperilta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *