Luekirja.fi on Otavalta omaperäinen kirjakerho e-kirjoille

Suomen kirjamarkkinat sähköistyvät. 120-vuotias kirjakustantaja Otava on lähtenyt e-kirjojen markkinoille omaperäisellä Luekirja.fi-ratkaisullaan. Otava ei myy ladattavia e-kirjoja, vaan lukuoikeutta verkossa säilytettäviin teoksiin. Toinen muista e-kirjakaupoista poikkeava lähestymistapa on kirjakerhosta omittu toimintamalli.

 Luekirja.fi Otava

Lukijalle kirjakerhon toimintamalli (Otava sattuu omistamaan myös Suuren Suomalaisen Kirjakerhon) tarkoittaa sitoutumista kuukausimaksuun. 19.95 eurolla kuukaudessa pääsee lukemaan kolme uutta kirjaa kuukauden aikana. Se tekee 6.65 euroa kirjaa kohti, joten kohtuuhintaisen pokkarin hintatasoon Otava on tähdännyt.

Luekirja.fi-kirjakerhon valikoima oli palvelun avautuessa noin 150 teosta, jossa oli mukana nimekkäitä kotimaisia ja ulkomaisia kirjailijoita.

E-kirjoja ei Otavan Luekirja.fi-kaupasta todellakaan ladata lukulaitteelle, PC:lle tai muullekaan laitteelle. Lukemista varten tarvitaan mikä tahansa laite, jossa on uusilla ominaisuuksilla varustettu Internet-selainohjelma ja luotettava Internet-yhteys. Kirjat nimittäin luetaan sivu tai luku kerrallaan suoraan verkosta Internet-yhteyden ollessa auki.

Tavallinen e-kirjojen lukulaite, jossa ei ole Internet-yhteyttä, ei siis sovellu Luekirja.fi-kirjojen lukemiseen, mutta PC, tablet ja älypuhelin toimivat. Parhaiten lukeminen käy Google Chrome ja Apple Safari selaimilla, koska niissä on viimeisin selaintekniikan ihme; HTML5. Muillakin nettiselainohjelmilla lukeminen onnistuu, mutta ei aivan yhtä elegantisti.

Luekirja.fi kirjakerho

Maailmalla tietokirjakustantaja O’Reilly on hyvällä menestyksellä pyörittänyt jo vuosia Safari Books Online-kauppa, jossa kirjat myös luetaan verkossa eikä ladata omalle koneelle.

Otavan Luekirja.fi-mallissa on kuitenkin kaksi piirrettä, jotka saattavat vaatia kehitystä. Ensiksi, Luekirja.fi on yhden kustantajan kauppa. Lukijan on oltava tietoinen haluamansa kirjan kustantajasta ja osattava hakeutua kustantajan kauppaan tekemään ostoksia. Kuitenkin samoja Otavan e-kirjoja on muissakin suomalaisissa verkkokaupoissa saatavilla.

Toiseksi, kuukausimaksun maksamisen lopettaminen merkitsee lukuoikeuden menettämistä kaikkiin – myös maksettuihin – kirjoihin. Ajatellaanpa lukijaa, joka on esimerkiksi kuusi kuukautta maksanut kerhomaksua yhteensä 119,70 euroa. Hän on saanut lukea 18 kirjaa. Koska valikoimassa ei ole enää houkuttelevia kirjoja, hän päättää lopettaa tilauksen. Silloin hän ei saa enää uusia kirjoja lukeakseen, mutta menettää myös jo maksamansa kirjat. Tämä ei vaikuta reilulta ja voi aiheuttaa melkoista kalabaliikkia kun ensimmäinen maksava asiakas sen huomaa.

Pikaisen kokeilun perusteella Luekirja.fi toimi PC:llä, tabletissa ja älypuhelimessa. Palvelu muisti myös mikä kirja oli kesken ja mihin lukeminen oli jäänyt. Kirjojen sivut latautuivat nopeasti normaalin laajakaistayhteyden yli. Hitautta ja pätkimistä lukemiseen voikin odottaa mahdollisesti mobiiliverkkoyhteyksillä etenkin 3G-signaalin ulottumattomissa.

Luekirja.fi:tä voi kokeilla ilmaiseksi rekisteröitymällä palveluun Asiakaskoodilla, jonka kuitenkin jättää tyhjäksi. Kaupassa voi myös harrastaa kirjasurffailua, sillä jokaisen kirjan alkua pääsee katsomaan muutaman sivun verran.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image