Innovaatio: painettu kirja, jonka lukemiseen tarvitaan tietokone

Siitä lähtien kun e-kirjat alkoivat yleistyä olen odottanut multimediaan perustuvia kokeiluja kirjan uusilla formaateilla. Vook on julkaissut melkoisen määrän online-kirjoja, joissa tekstiä täydentää video ja ääni. Nyt kirjakustantaja Dorling Kindersley on kuitenkin ratkaissut ongelman, jota en tiennyt olevan olemassakaan. He ovat tehneet painetuista kirjoista multimediakirjoja, joiden lukemiseen tarvitaan tietokoneen apua.

Augmented Reality, DK

Kyseessä on Augmented Reality-ohjelmistoteknologian (lisätty todellisuus) käyttö kirjallisuudessa. Esimerkiksi Dorling Kindersleyn julkaisema Human Body on muuten tavallinen oppikirja, mutta siinä on muutama aukeama, joissa on enemmän mitä lukija paljaalla silmä näkee. Kun tällaista erikoisaukeamaa näyttää kotitietokoneen web-kameralle, kirja herää henkiin tietokoneen ruudulla.

Kirjaa liikuttamalla ja pitämällä sitä eri asennoissa ruudulla seikkailevat hahmot tekevät asioita liikkuessaan kirjan pinnalla. Esimerkiksi oppikirjassa tällainen animaatio voisi opettaa miten vertaa virtaa suonissa tai nivelet liikkuvat.

Katso kustantajan tuottama video augmented reality-kirjasta täältä.

Homman jujuna sovellusohjelma, jonka kirjan lukija on ladannut kotitietokoneeseen ostamansa kirjan ohjeiden mukaan. Ohjelma käynnistyy kun se näkee web-kameran kautta sille osoitetun symbolin. Sen jälkeen ohjelma tarkkailee kameran läpi missä asennossa lukija kirjaa pitää ja laittaa hahmot ruudulla siten, että ne näyttävät liikkuvan kirjan pinnalla.

Mitä järkeä on tehdä paperille painettu kirja, jonka lukemiseen tarvitaan tietokone? Ei mitään, eikä tässä vaiheessa digitaalisen median kehitystä tarvitsekaan olla. Joku neropatti voi saada tästäkin kokeilusta oivalluksen, joka myöhemmin johtaa johonkin oikeasti tarpeelliseen uuden median sovellukseen. Juuri tässä tapauksessa tulee mieleen, että koko kirjan olisi voinut julkaista e-kirjana ja linkin takana olisi voinut olla tämä animaatio.

Suomessa lehtiyhtiö Aller ja VTT ovat tehneet aikakauslehteä varten vastaavan Augmented Reality sovelluksen. Tämä video kertoo suomalaisen lisätty todellisuus-koesovelluksen toimintaperiaatteen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *