Verkkokauppa Amazon yrittää vallankumousta oppikirjojen markkinalla

Verkkokauppa Amazon.com rikkoo taas rajoja kirjabisneksessä. Kauppa myy nykyään paljon muutakin kuin kirjoja, mutta kyseisellä tuoteryhmällä yhtiö aloitti toimintansa 1994. Vuonna 2007 Amazon käytännössä käynnisti maailmanlaajuisen e-kirjamarkkinan esittelemällä Kindle-lukulaitteen ja valtavan e-kirjojen valikoiman. Nyt Amazon yrittää mullistaa oppikirjojen markkinan tarjoamalla niitä vuokralle.

Amazon text book rental

Oppikirjojen vuokraukseen tarvitaan luonnollisesti myös niiden kustantajien suostumus. Tähän mennessä Amazon kertoo saaneensa vuokrausoikeuden esimerkiksi John Wiley & Sons, Elsevier ja Taylor & Francis kustantajien oppikirjoihin. Nämä yhtiöt ovat kustannusalan jättiläisia, mutta Amazon Kindle Storesta oli toistaiseksi vaikea löytää vuokrattavia oppikirjoja. Vuokrausmahdollisuus ei näytä koskevan kustantajien kaikkia e-kirjoja.

Minimivuokrausaika on 30 päivää, jonka jälkeen vuokra-aikaa voi jatkaa päivä tai viikko kerrallaan. Vuokraushinta voi olla jopa 80 prosenttia halvempi kuin ostohinta.

Amazonin e-kirjoja lukeneet tietävät miten kirjanmerkit, alleviivaukset ja omat muistiinpanot siirtyvät kirjan mukana laitteesta toiseen jos e-kirjaa lukee usealla laitteella. Amazon soveltaa tekniikkaa vuokrattaviin oppikirjoihin siten, että vuokrakirjaan raapustetut muistiinpanot pysyvät lukijan käytettävissä senkin jälkeen kun kirja on palautettu (eli automaattisesti poistunut laitteista ja tililtä).

Yhdysvalloissa kalliiden, satoja dollareita maksavien oppikirjojen piratismi on yleistä, joten Amazon on saattanut löytää jälleen hyvän sauman millä digitaalisen median liiketoimintaa kehitetään järkevällä tavalla. Mikäli Amazon onnistuu, kustantajien ja kauppiaiden muissa maissa on helppo kopioida uusi toimintamalli omille oppikirjamarkkinoilleen.

Categories Yleinen