Suomalainen kirjakauppa siirtyy Otavan omistukseen

Otava-konserni on päättänyt ryhtyä kirjakauppiaaksi ostamalla Sanoma-konsernilta Suomalaisen kirjakaupan. Kauppasummaa osapuolet eivät ilmoita, mutta Suomen suurin kirjakauppaketju Suomalainen on 109 miljoonaan euron liikevaihdolla ja 59 myymälällä.

Sanomalle kauppa oli aiemmin kerrotun strategiamuutoksen seurausta. Otava puolestaan kertoo haluavansa panostaa suomalaiseen kirjallisuuteen ja pyrkivänsä turvaamaan kirjojen jakelutien tulevaisuuden.

Vaikka kauppaan sisältyy Suomalainen.com-verkkokauppa ja Otava on aiemmin käynnistänyt oman Luekirja.fi e-kirjakerhon, Otava kertoo uskovansa kirjojen myyntiin jatkossakin myymäläketjun kautta. Tästä on kuitenkin maailmalla varoittavia esimerkkejä, kuten Borders-ketju.

Pohjois-Amerikasta Aasiaan ja Australiaan laajentunut yli 20 000 työntekijän ja 640 vähittäiskaupan Borders-kirjakauppaketju hakeutui konkurssiin alkuvuodesta 2011. Se oli 1990-luvulla Pohjois-Amerikan johtava kirjakauppias, kunnes verkkokauppiaat alkoivat viedä asiakkaita perinteisistä myymälöistä.

Barnes&Noble, Bordersin kovin kilpailija, lähti nopeasti mukaan sekä verkkokauppaan että e-kirjoihin investoimalla omaan Nook-lukulaitteeseen. Asiakkaat kuitenkin siirtyivät vähitellen verkkoon eikä Borders pysynyt muutoksen perässä.

Suomalainen Kirjakauppa muodostaa Otava-konserniin itsenäisen liiketoimintayksikön. Kirjankustantajasta Otava on laajentunut kirjojen lisäksi lehtiin, yritysviestintään ja verkkopalveluihin. Liikevaihto oli vuonna 2010 223,3 miljoonaa euroa.

Categories Yleinen