Suomenkielinen e-kirjojen lukuohjelma osaa EPUB- ja PDF-kirjat sekä zoomauksen

2011-11-02

Tablet-laitteille ja tietokoneille on saatavissa useita ilmaisia e-kirjojen lukuohjelmia, kuten Firefox-selaimessa toimiva Epubreader, Adobe Digital Editions, Copia, Amazon Kindle ja Elisa Kirja. Niin hyviä lukuohjelmia kuin ne ovatkin, Elisa Kirjaa lukuun ottamatta sovellukset ovat englanninkielisiä ja moni on hitsattu kiinteästi yhden kirjakaupan kylkeen.

E-kirjoja ja lukulaitteita markkinoiva Elibris on julkaissut iPad-tabletille ja iPhone-puhelimelle suomenkielisen lukuohjelman, jossa on pari erinomaista ominaisuutta.

Elibris-sovellukseen ladatut EPUB- ja PDF-kirjat asettuvat kirjahyllyyn, josta kirjoja voi avata luettavaksi.

Kirjojen lukeminen sujuu parhaiten kun ei yritä pyyhkäistä sivua näytön reunassa eteen- tai taaksepäin, vaan painaa näytön oikeaa tai vasenta reunaa hetken sormella niin sivu vaihtuu.

Kun koskettaa sivun keskelle, saa näkyviin kaikki toiminnot. Sivulle voi tehdä muistiinpanoja, laittaa kirjanmerkin tai korostaa tekstiä. Pilven kuvaa painamalla saa tehdyt merkinnät ja muistiinpanot talteen palvelimelle. Näytön valoisuutta voi säätää myös. Plus- ja miinus-napeilla säädetään tekstin kokoa. Tekstin kokoa on kuitenkin helpointa säätää nipistämällä näyttöä (pinch & zoom); näinhän esimerkiksi verkkoselain ja kuvaohjelmat toimivat. Elibriksen lukuohjelma on ensimmäinen, jonka olen huomannut osaavan säätää tekstikokoa nipistystoiminnolla (edes Applen oma iBooks-sovellus ei osaa sitä).

Toinen hyvä ominaisuus Elibris-lukuohjelmassa on PDF-dokumenttien joustava lukumahdollisuus. PDF-tiedostomuodon ongelma pieneltä ruudulta luettaessa on, että koko sivu ei aina mahdu kerralla näytölle. Koska PDF-dokumenttiformaatti ei osaa rivittyä eikä sivuttua näytön koon mukaan, niiden lukeminen pieneltä ruudulta on hankalaa. Elibriksen lukuohjelmassa on kuitenkin ‘Reflow’-toiminto, joka tarkoittaa nimenomaan PDF-dokumentin uudelleentaittoa lennossa.

Elibriksen lukuohjelmassa on hyviä ominaisuuksia, se osaa avata Adobe-kopiosuojaksella lukitut kirjat (Suomessa pääasiassa käytetty tapa), ohjelma on ilmainen ja suomenkielinen. Sovelluksen erikoisuudet ovat PDF-dokumenttien hyvät lukumahdollisuudet ja tekstin koon helppo säätö nipistämällä tekstiä. Omassa käytössäni oleva ohjelman versio 1.2 lakkasi pari kertaa toimimasta, mutta mitään peruuttamatonta vahinkoa ei tapahtunut.

Elibris-lukuohjelman voi ladata iPadiin tai iPhoneen App Storesta.

Lisää kuvia:


Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *