Tutkimusyhtiö: e-kirjojen lukulaitteilla vielä pari vuotta etsikkoaikaa

Markkinatutkimusyhtiö iSuppli on kerännyt tietoa e-kirjojen lukulaitteiden markkinoista, pyrkien myös ennustamaan kehitystä muutaman vuoden eteenpäin. iSuppli odottaa lukulaitteiden maailmanlaajuisen markkinan käyvän huipussaan vuonna 2014, noin 40 miljoonan kappaleen myynnillä. Tämän jälkeen tutkimusyhtiö odottaa lukulaitteiden menekin hiipuvan.

iSuppli, lukulaitteiden markkina

Toinen tutkimusyhtiö, Juniper Research, on optimistisempi: se odottaa lukulaitteiden markkinan olevan 67 miljoonaa myytyä laitetta vuonna 2016.

Onko lukulaitteiden menestystarina todellakin näin lyhytaikainen mitä iSuppli Research arvioi? Lukulaitteellahan on kaksi pääasiallista kilpailijaa: laitteen hinta ja tablet-tuotteet.

Lukulaitteiden hinta on jo tasolla, jolla lähes jokainen työssäkäyvä kirjallisuuden ystävä sellaisen voi hankkia. Maailmalla laadukkaita laitteita saa jo alle 100 dollarin, Suomessa täytyy vielä maksaa hieman yli 100 euroa. Hintakehitys on edelleen kuitenkin aleneva.

Suomessa saatavilla olevat lukulaitteet ja tabletit löydät täältä.

Tablet-tuotteet ovat jo vieneet asiakkailta lukulaitteilta, koska kaikilla eri kokoisilla ja hintaisilla tableteilla voi myös lukea e-kirjoja. Tämä kehitys voimistuu, sillä lukulaitteiden markkinan luonut Amazon aloitti Kindle Fire-medialaitteen myynnin alle 200 dollarin hintaan marraskuussa 2011. 7 tuuman kokoinen väri- ja kosketusnäytöllä varustettu tablet on myyntimenestys – toistaiseksi vain Yhdysvalloissa, sillä muualla se ei vielä vuonna 2011 ollut saatavilla. Tabletit ovat medialaitteita, joita voi käyttää sosiaaliseen mediaan, videoiden katseluun, musiikin kuunteluun, uutisten seuraamiseen ja laitteisiin voi ladata kirjojen lisäksi lehtiä ja sovellusohjelmia.

E-kirjojen lukulaitteiden hyvä puoli on, että niillä voi käytännössä ainoastaan lukea. Kirjallisuuden suurkuluttajat ja ammattilaiset käyttävät mielellään lukulaitetta, mutta muut joutuvat harkitsemaan laitteeseen investointia. Suuri markkina lukulaitteille olisi koulut. Oppikirjojen lataaminen koululaisille jaettaviin lukulaitteisiin olisi hyvä ratkaisu tiedon ajantasaisuuden, nopean jakelun, varman saatavuuden ja ekologisuuden kannalta.

Hyvästi media –kirjassa on kerrottu laajemmin taustaa lukulaitteiden, tabletien, Amazonin ja Applen kilpailusta. Aivan kuten tutkimusyhtiö iSuppli tuoreessa raportissaan ennustaa, kirjassakin odotettiin lukulaitteiden markkinan jäävän pieneksi tablet-laitteiden menestyksen rinnalla.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *