JRR Tolkienin Nobel-ehdokkuus torjuttiin tylysti 50 vuotta sitten

J.R.R. Tolkienin kirjoittama Taru sormusten herrasta on ollut maailmanlaajuinen menestyskirja jo kymmeniä vuosia. Kirjan pohjalta tuotetut elokuvat ovat tuoneet lisää sormusten herra -faneja Tolkienin fantasiamaailmaan. Kirjallisuuden Nobel-raati ei kuitenkaan 50 vuotta sitten ollut vakuuttunut kirjailijan kyvyistä, vaan hylkäsi hänen Nobel-ehdokkuutensa toteamalla: ”Taru sormusten herrasta ei millään tasolla yllä korkealaatuiseen tarinankerrontaan”.

Kirjallisuuden Nobel-raadin jäsenet voivat itse tuoda ehdokkaita arvioitavaksi ja merkittävät kirjallisuuden vaikuttajat voivat myös ehdottaa raadille palkintoehdokkaita. Vuonna 1961 kirjallisuuden professori, Narnia-sarjan kirjoittanut CS Lewis ehdotti Tolkienia. Kyseisen vuoden Nobelin voitti jugoslavialainen Ivo Andrić.

Tolkien ei ole ollut ainoa Nobel-komitean hylkäämä, mutta myöhemmin suosituksi noussut kirjailija. Esimerkiksi Lawrence Durrell, Robert Frost, Graham Greene ja EM Forster saivat aikoinaan kylmää kyytiä raadilta.

Tarkoin varjeltuja Nobel-komitean asiakirjoja kävi katsomassa Sydsvenska Dagbladetin toimittaja Andreas Ekström. Komitea päästää oman kirjastonsa kautta julkisuuteen vain yli 50 vuotta vanhoja asiakirjoja.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *