Applen uusi e-kirjajärjestelmä vaikuttaa loistavalta, mutta kätkee sisälleen synkkiä yksityiskohtia

Apple on esitellyt sähköisiä oppikirjoja varten suunnitellun järjestelmän, jolla yhtiö pyrkii murtamaan perinteisten kustantajien paperille painettuun oppikirjaan perustuvan liiketoimintamallin. Uusi järjestelmä koostuu iPad-tabletista, jolla oppikirjoja luetaan, iPadissa toimivasta iBooks 2 -lukuohjelmasta, kirjailijoille suunnatusta iBooks Author e-kirjojen taitto-ohjelmasta ja iTunes U -kurssimateriaalijärjestelmästä. Järjestelmä vaikuttaa erinomaiselta, mutta Applen tapaan yksityiskohdissa piilee pirullisia ansoja.

iBooks 2

iBooks 2

iBooks-sovellus e-kirjojen lukemista ja ostamista varten on Apple iPadin lyhyen historian alusta asti tullut laitteen mukana. Myös iBooks 2-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi omaan iPadiin App Storesta. Päälle päin näkyviä eroja vanhaan sovellukseen ei ole, mutta sisällä on tapahtunut paljon.

iBooks 2 on laajennettu nimenomaan oppikirjojen lukemista ja muistiinpanojen tekemistä varten. Lisäksi iBooks 2 osaa tavallisten EPUB-e-kirjojen lisäksi avata multimediaelementtejä ja vuorovaikutteisia osia sisältäviä e-kirjoja. Laajennukset ovat Applen omia eivätkä EPUB- (tai minkään muunkaan) standardin mukaisia.

iBooks Author

iBooks Author

iBooks Author on uusi sovellus, jolla kirjailijat voivat itse tuottaa e-kirjoja myyntiin Apple iBookstore –kirjakauppaan. Author on ilmainen sovellus, jonka voi ladata Mac App Storesta Apple Mac -tietokoneeseen, ei siis iPad-tabletiin.

Tarkoituksena on tehdä e-kirjan taitto ja julkaisu valmiiden mallien avulla niin sujuvaksi, että haasteita pelkäämätön kirjailija voisi itse tuottaa valmiin teoksen. Apple on suunnitellut Author-sovelluksen erityisesti oppikirjojen ja kuvakirjojen tekemistä silmällä pitäen. Author-välineellä tuotetut e-kirjat voi myydä vain ja ainoastaan Apple iBookstore-kaupassa.

iTunes U

iTunes U

iTunes U on Apple iPad-, iPhone ja iPod Touch laitteilla toimiva sovellus, jolla oppilaat pääsevät kiinni kokonaisiin oppikursseihin. iTunes U –sovellus on ilmainen oppilaiden laitteisiin. Kurssimateriaalia käyttävät ja tuottavat organisaatiot neuvottelevat Applen kanssa järjestelmän käyttöehdoista, koska palvelun toiminnan ja käyttömukavuuden vuoksi materiaalit keskitetään yhteen paikkaan.

Applen agenda

Applen tavoitteena on nyt, aivan kuten tähänkin asti, myydä mahdollisimman paljon Apple-merkkisiä tietokoneita ja elektroniikkaa. Yhtiölle tyypilliseen tapaan oppikirjajärjestelmä on Applen oma suljettu teknologia, jota voi käyttää vain yhtiön markkinoimilla laitteilla. Lisäksi Apple kieltää Author-välineellä tuotettujen e-kirjojen myynnin missään muualla kuin sen omassa iBookstore-kaupassa. Multimediakirjoja varten Apple kehitti oman e-kirjaformaatin, eikä käyttänyt EPUB3-standardia.

Kirjallisuuden tulevaisuuden kannalta on erinomainen asia, että vihdoinkin merkittävä yritys on tehnyt aloitteen murtaa oppikirjojen perinteinen tuotantotapa ja liiketoimintamalli. Muita yrittäjiä tulee varmasti – Amazon kenties ensimmäisten joukossa.

Koska julkinen hallinto Suomessa ja monessa muussa maassa ohjaa ja mahdollisesti myös rahoittaa koulujen oppikirjojen tuotantoa ja etenkin käyttöä, oppikirjajärjestelmän on oltava avoin. Se ei voi perustua yhden yhtiön suljettuun järjestelmään, joka vaatii saman yhtiön laitteiden käyttöä.

On vaikea nähdä, että mikään valtio tai kunta menisi tähän Applen rakentamaan, varsin houkuttelevaan loukkuun. Siksi on myös vaikea nähdä loistavaa tulevaisuutta Applen oppikirjajärjestelmälle tällaisena kuin se nyt vuoden 2012 alussa on esitelty.

Wired-lehti tutustui Applen uusiin työvälineisiin.
ReadWriteWeb kaivoi Applen lisenssiehdot ilmaisohjelmien lakiteksteistä esiin.


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image