Mahdollisesti ennen kuulumatonta Sex Pistols –musiikkia kauppoihin vuonna 2012

Lyhyen, vain kahden ja puolen vuoden mittaisen, uransa aikana mahdollisesti mikään toinen yhtye ei ole vaikuttanut pop- ja rock-kulttuuriin niin paljon kuin englantilainen Sex Pistols. Bändi levytti vain yhden albumin Never Mind the Bollocks, mutta silti sekä musiikki että yhtyeen monet vaiheet muistetaan. Levy-yhtiö Universal on ilmoittanut julkaisevansa Sex Pistolsin ainoan albumin uudelleenpakattuna ja laajennettuna.

Never Mind the Bollocks, Sex Pistols

Sex Pistols oli paljon muutakin kuin musiikkia. Esimerkiksi punk-muoti levisi maailmalle. Yhtyeen manageri Malcolm McLaren sattui olemaan vaatekauppias niihin aikoihin kun hän kehitti Sex Pistolsin imagoa.

Bändin laulaja ja keulakuva Johnny Rotten (Lydon) oli sen verran paha suustaan, että koko yhtye herätti valtavaa pahennusta 1970-luvun Suomessa ja Britanniassa. Bändi sai porttikiellon Suomeen, vaikka ei koskaan ollut edes käynyt maassa. Britanniassa bändiä ei uskallettu ottaa TV-ohjelmiin huonon käytöksen vuoksi.

Levy-yhtiöidenkään kanssa ei mennyt kovin hyvin. Ensimmäinen levy-yhtiö, jonka kanssa Sex Pistolsilla oli levytyssopimus (A&M), pelästyi bändin touhuamisesta niin paljon, että katkaisi yhteistyön. Ensimmäinen single God Save the Queen oli kuitenkin jo levytetty ja prässätty vinyylille. Levy-yhtiö yritti tuhota kaikki singlen kopiot, mutta joitakin jäi jäljelle. Ne ovat nyt keräilyharvinaisuuksia, joita pidetään arvokkaimpina vinyylilevyinä maailmassa. Singlen hinta liikkuu 8000 punnan tasolla.

Alkuperäinen Never Mind the Bollocks ilmestyi 35 vuotta sitten, joten albumin saa uudelleenjulkaisun jälkeen käsiinsä myös sukupolvi, jolla ei ole 1970-luvun sensaatiovaikutuksen aiheuttamaa ennakkoluuloa musiikkiin.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *