Sal Khanin lähestymistapa opettamiseen ja oppimiseen voi mullistaa sähköiset oppikirjat

Oppikirjojen tulevaisuutta miettiessä helposti tulee mieleen ajatus, että kunhan nykyiset oppikirjat vain saadaan sähköiseen muotoon, niin niiden pitäminen ajantasalla ja jakelu tehostuvat huomattavasti. Toisin sanoen, mitä nopeammin yhteiskunta investoi sähköiseen opiskelumediaan, sitä paremmat mahdollisuudet lapsilla ja nuorilla on opiskella. Yhdysvaltalainen Sal Khan on kuitenkin puolivahingossa keksinyt tavan, joka saattaa vielä muuttaa käsityksemme oppikirjasta.

Televisioyhtiö CBS on tehnyt 13 minuutin ohjelman entisen pörssiammattilaisen uudesta elämäntyöstä. Sal Khan halusi auttaa serkkutyttöään, jolla oli vaikeuksia algebrassa. He asuivat kaukana toisistaan, joten Khan teki videon, jolla hän kertoi ikään kuin oppilaan vieressä istuen ja paperille piirtäen miten mikin algebran konsepti toimi. Khan laittoi videon YouTube-palveluun julkisesti katseltavaksi. Siitä alkoi Khanin video-oppituntien suosio.

Jos ajattelemme perinteistä opetusmallia, missä oppilaalle annetaan luettavaksi kirja tai muu dokumentti ja opettaja luennoi samasta aiheesta, olisi paperikirjan korvaaminen e-kirjalla suoraviivainen ratkaisu. E-kirjan hyödyt oppikirjan nopeampana julkaisuvauhtina, kirjan sisällön päivityksen mahdollistajana ja tehokkaana jakeluna sähköisesti ovat ilmeiset.

Multimediaan perustuvia oppikirjoja on aina CD:n alkuajoista tuotettu toki innokkaasti tietosanakirjoista oppikirjoihin. Ajatuksena on ollut lisätä kirjalliseen materiaaliin ääntä ja videota. Hyvä niin. Saman tekee Applen julkaisema iBooks Author –kirjantaitto-ohjelma, jolla voi tuottaa näyttäviä multimediakirjoja sähköisesti jaeltavaksi ja luettavaksi.

Sal Khanin oivallus onkin siinä, että hän lähestyy oppituntia ja oppikirjaa eri näkökulmasta. Hänen oppimateriaalissaan kaikki alkaa videosta, jossa hän selittää havainnollisesti jonkin (hänen tapauksessaan nimenomaan matemaattisen) konseptin perusteet. Oppilas voi katsoa videota uudelleen niin monta kertaa kuin on tarpeen.

The Khan Academy on saanut miljoonarahoituksen luodakseen sovellusohjelman, jonka avulla oppilaat voivat opiskella eri tavalla kuin aikaisemmin. Esimerkiksi teknologiateollisuuden vaikuttajat Bill Gates ja Eric Schmidt uskovat Khanin ideaan. Keskiössä on video ja sitä tukevat materiaalit. Opettaja luonnollisesti ohjaa opiskelua, mutta ei niin luennoivasti kuin nykymenetelmässä.

The Khan Academyn tuottama oppilaan sovellusohjelma on saatavilla Apple iPad -tabletille ilmaiseksi App Store-kaupasta.

Sal Khan Academy, iPad app

The Khan Academyn video-oppikirjat löytyvät YouTube-kanavalta. Alla esimerkkinä yksi Algebran alkeiden oppitunti Khanin tapaan 10 minuutin videona.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *