244 vuoden ajan painettu tietosanakirja siirtyy kokonaan verkkoon

Vuonna 1768 Edinburghissa Skotlannissa sai alkunsa tuote, josta koko maailma sai nauttia tähän päivään asti. Nyt, 244 vuotta myöhemmin alkuperäinen tuote on korvattu nykyaikaisella versiolla. Ei, kyseessä ei ole kolajuomalla laimennettu viski, vaan tietosanakirja Encyclopedia Britannica. Paperisen tietosanakirjan painaminen loppuu, mutta kunniakas perinne jatkuu sähköisessä muodossa.

Encyclopedia Britannica päivittyi pitkään kahden vuoden välein, jolloin otettiin uusintapainos koko 32 osaisesta kirjasarjasta. Kokoelman sai omakseen 1400 dollarilla. Jatkossa tietosanakirjaan voi tilata käyttöikeuden, jolla sitä pääsee lukemaan verkossa.

Britannica tietosanakirja

Kustannustalon johtaja Jorge Cauz kertoi Reutersille: ”Britannica oli yksi ensimmäisiä yrityksiä, jotka tunsivat uuden teknologian koko voiman. Se alkoi suunnilleen 20 vuotta sitten, ja olemme koko ajan sopeutuneet siihen, mutta vaikeaa se usein on ollut”.

Itse siirryin ensimmäisten CD-tietosanakirjojen ja kielisanakirjojen ilmestyttyä niiden käyttäjäksi, mutta on silti surullista nähdä yli 200 vuoden perinteen muuttuvan näin radikaalisti. Keräilijät ehkä iloitsevat, sillä kiinnostus vanhoja kirjoja kohtaan saattaa kohota.

Britannican kustantajalla oli oma ennustuksensa kirjojen ja kustantajien tulevaisuudelle: ”monet kustantajat eivät tule selviämään. … Painettu kirja ei ehkä kokonaan häviä markkinoilta, mutta uskon sen olevan yhä vähemmän tärkeä. Monia teoksia ei koskaan paineta paperille, vaan ainoastaan digitaaliseen formaattiin.”

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *