Tablet-laitteet voivat osin korvata PC:n, mutta tuleeko niistä myös henkilökohtaisia telkkareita?

Tablet-laitteet ovat (yleensä) helppokäyttöisiä ja suhteellisen yksinkertaisia laitteita käyttäjän kannalta. Siitä huolimatta tableteja käytetään yllättävänkin monipuolisiin tehtäviin. Tablet saattaa korvata PC:n verkkosurffailussa ja Facebook-seurannassa sekä puhelimen videoiden katselussa ja musiikin kuuntelussa. Voiko tablet korvata myös television? Tutkimusyhtiö Forrester on havainnut tablet-laitteiden liittyvän jo hyvinkin kiinteästi TV:n katseluhetkiin.

Kolme medialaitetta: iPad-tablet, Samsung Smart TV ja älypuhelin

Forrester tutki tabletien käyttötapoja kodeissa raporttia varten, joka löytyy täältä. Tutkijoiden mukaan suurimmat löydöt olivat seuraavat.

1. Tabletit täydentävät olohuoneen television toimintoja. Olohuoneen sohvalla ei enää käytetä kannettavaa tietokonetta tai älypuhelinta sen jälkeen kun tablet on käytettävissä. Peräti 85% yhdysvaltalaisista tabletin omistajista taputtelee tabletiaan samalla kun katsoo televisiota.
Tästä syystä tableteille kehitetäänkin kiivaasti sovelluksia, jotka liittyvät tavalla tai toisella TV:n ohjelmavirtaan tai mahdollistavat ohjelmien katselun.

2. Tablet-perheissä fiksustakin televisiosta (Smart TV) voi tulla tyhmä televisio. Jopa 18% tabletin omistajista näkee vaivaa kytkeäkseen tabletinsa TV-ruutuun, jotta voi katsoa tabletin ruudulla näkyvää materiaalia suurelta ruudulta. Mitä todennäköisimmin tabletilla katseltava, esimerkiksi video, on peräisin internetistä, josta myös moderni Smart TV voisi sen hakea.

3. Tabletit korvaavat pienet TV-vastaanottimet ja vievät televisiosisällöt uusiin katselupaikkoihin. 32% tabletien omistajista ei enää hanki 24 tuumaa pienempää TV-vastaanotinta. He kuitenkin katsovat enemmän videota kuin ennen, käyttäen tabletejaan henkilökohtaisina TV-laitteina esimerkiksi keittiössä, kylpyhuoneessa ja matkalla.