Digitaalisen median yleistyminen vähentää jo merkittävästi paperin kulutusta

Sanomalehtien, aikakauslehtien ja muun painetun paperin kierrättämiseen on Suomessa ollut toimivat järjestelmät jo vuosikymmeniä. Aamun sanomalehden ja päivän aikana postiluukusta tippuneet mainokset on voinut helposti toimittaa keräysastiaan, josta paperi on kuljetettu edelleen käsittelylaitoksiin. Paperin kierrätyksessä on kuitenkin meneillään suuri muutos. Kierrätyspaperin määrä on Suomessa vähentynyt neljässä vuodessa yli 100 000 tonnilla. Muutoksen aiheuttajana on median siirtyminen verkkoon.

kesälukemista aikakauslehtiä

Yle on saanut Metsäteollisuus ry:ltä tilastotietoa, jonka mukaan vuonna 2007 painetun paperin kierrätys oli huipussaan. Silloin paperia ja kartonkia saatiin uusiokäyttöön 840 000 tonnia. Vuonna 2011 määrä oli noin 735 000 tonnia. Kierrätys on vähentynyt 13 prosenttia neljässä vuodessa.

Painettujen maksullisten lehtien levikit ovat olleet laskussa jo vuosia. Vaikka ilmaislehtien suuret painosmäärät osin korvaavat tilattavien lehtien vähentynyttä paperinkulutusta, on sanomalehtipaperin kulutus laskenut peräti 30 prosenttia vuodesta 2001.

Nämä ovat valtavia lukuja. Kierrätyspaperi on vähentynyt 13 prosenttia neljässä vuodessa ja sanomalehtipaperin kulutus 30 prosenttia 10 vuodessa. Saatamme olla juuri nyt niin sanotussa Tipping Point -käännekohdassa, jossa muutos on saavuttanut sellaisen pisteen, josta ei ole paluuta ja josta eteenpäin muutosvauhti kiihtyy nopeasti.

Paperinkulutuksen väheneminen ei ole ainoa seuraus lehtien ja painotuotteiden siirtymisestä verkkoon. Median muuttuminen digitaaliseksi vaikuttaa koko alan liiketoimintaa, ihmisten tapoihin ja kulttuuriin. Tässä muutama esimerkki Hyvästi media -kirjasta poimituista asioista, joihin muutos jo vaikuttaa.

 

Painettujen lehtien aikakaudella

Digitaalisten lehtien aikakaudella

Sanoma- ja aikakauslehti

Paperista valmistettu kertakäyttöinen esine.

Verkkosivusto tai tablet-laitteeseen ladattava sisältötuote.

Uutinen

Edellisenä päivänä tapahtunut asia.

Tapahtuma, joka uutisoidaan välittömästi verkkosivuilla
ja sosiaalisessa mediassa.

Artikkeli

Uutista laajempi ja mahdollisesti runsaammin kuvitettu
juttu.

Artikkeli voi sisältää tekstin ja kuvien lisäksi ääntä ja
videota.

Miten luetaan

Lehti on satojen vuosien aikana kehittynyt tuote.
Jokainen, joka osaa lukea, osaa käyttää lehteä.

Digitaalisen lehden lukeminen vaatii tietokoneen tai muun
elektronisen laitteen ja verkkoyhteyden. Erilainen lukukokemus kuin
paperilehti.

Hinta

Sanomalehden irtonumero on edullinen. Aikakauslehti voi
maksaa pokkarin verran.

Verkkojulkaisuna ilmestyvä lehti yleensä ilmainen.
Ladattava lehti usein perinteisen lehden hintatasolla.

Luettu lehti

Sanomalehdet ja valtaosa aikakauslehdistä meni
kierrätykseen tai sytykkeeksi. Aikakauslehtiä myös lainattiin ystäville ja
vietiin mökille.

Maksullisten digitaalisten lehtien lainaaminen ystäville ei
ole tällä hetkellä mahdollista.

Lehtihylly

Lehtiä säilytettiin kirjahyllyssä, lipastossa tai varastossa.

Lehtiarkisto Internetissä. Hakukoneella etsitään haluttu artikkeli
verkosta. Ladattuja lehtiä saatetaan arkistoida omalla tietokoneella.


Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image