Piraattipuolueen kuuden kohdan ohjelma copyright-lakien uudistamiseksi

Piraattipuolue on herättänyt ihastusta ja inhoa media-alan ihmisten parissa jo vuosia. Rick Falkvinge ja Christian Engström, Ruotsin Piraattipuolueen perustaja ja Europarlamenttiedustaja, ovat vihdoin julkaisseet teoksen, jota moni media- ja sisällöntuotantoalan ihminen on odottanut. He kertovat The Case for Copyright Reform –kirjassa yksityiskohtaisesti ja perusteellisesti mitä Piraattien mielestä nykyisessä copyright-lainsäädännössä ja käytännössä on vialla ja kuinka asiat tulisi korjata.

Seuraavassa on yhteenveto Piraattipuolueen Christian Engströmin ja Rick Falkvingen kuuden kohdan ehdotuksesta copyright-lakien uudistamiseksi. Alkuperäinen teksti koko laajuudessaan löytyy The Case for Copyright Reform –kirjasta.

Piraattipuolue, Case for Copyright Reform

1. Teosten moraaliset oikeudet säilyvät ennallaan.
Tekijöiden moraaliset oikeudet teoksiinsa tulee säilyttää. Kellään ei saa olla oikeutta väittää luoneensa teoksen, jonka joku toinen on tehnyt.

2. Teosten vapaa jakaminen ei-kaupallisessa tarkoituksessa on sallittava.
Yksityiskäytössä, esimerkiksi perheen tai ystävien kesken, digitaalisten teosten tulisi olla vapaasti jaettavissa. Tämä on kirjoittajien mukaan alun perin ollutkin copyright-lakien tarkoitus. Jos esimerkiksi peer-to-peer -verkkojen avulla jaetaan elokuvia harrastajien kesken ilman taloudellista motiivia ja hyötyä, sen tulisi olla sallittua.

3. Teoksille enimmillään 20 vuoden suoja-aika julkaisuhetkestä.
Teoksilla tulisi olla niiden julkaisuhetkestä lähtien 20 vuoden suoja-aika niiden kaupalliseen hyödyntämiseen. Nykyiset suoja-ajat ovat tyypillisesti 70 vuotta tekijän kuolemasta. Kirjoittajien mielestä alan liiketoimintamalli on epäonnistunut, jos sijoituksen takaisinmaksua joutuu odottamaan esimerkiksi 100 vuotta.

4. Teoksen rekisteröinti viiden vuoden kuluttua julkaisusta.
Nykyisten lakien mukaan jokainen teos saa automaattisesti copyright-suojan sen julkaisuhetkellä. Kirjoittajat ehdottavat teosten rekisteröintiä julkiseen tietokantaan viiden vuoden kuluttua niiden julkaisusta. Jollei rekisteröintiä tehdä, teos vapautuu kaupallisesta 20 vuoden suoja-ajasta vapaasti käytettäväksi. Käytäntö ratkaisisi orpojen teosten ongelman – teosten, joilla on suoja-aikaa jäljellä, mutta tekijöitä ei tavoiteta luvan saamiseksi erilaisiin käyttötarkoituksiin.

5. Vapaa teosten lainaus.
Kirjallisuudessa on suhteellisen yhtenäiset käytännöt tekstin lainaamisesta teoksesta toiseen, mutta muilla luovilla aloilla näin ei välttämättä ole. Kirjoittajat ehdottavat kaikille aloille vastaavaa teosten osien lainausmahdollisuutta kuten kirjallisuudessa, jolloin niin sanottujen remix-teosten luominen olisi mahdollista.

6. Kopiosuojauksen kielto.
Kuluttajia suojaamaan tulisi säätää laki, jolla kielletään yrityksiä rajoittamasta tuotteiden käyttöä kopiosuojausteknologialla (DRM, Digital Rights Management).

Rick Falkvinge on ensimmäisen Piraattipuolueen perustaja. Puolue perustettiin Ruotsissa vuonna 2006, josta konsepti on kopioitu yli 50 maahan. Ruotsin Piraattipuolueella on yksi edustaja Euroopan parlamentissa. http://falkvinge.net/

Christian Engström on Ruotsin Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja puolueen Europarlamenttiedustaja. Hän on taustaltaan yrittäjä ja ohjelmoija. http://christianengstrom.wordpress.com/

Englanninkielisen The Case for Copyright Reform -kirjan voi ladata ilmaiseksi tältä sivulta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *