Olisi varmaan reilua maksaa korvaus kirjailijoille myös lainatuista e-kirjoista

Britanniassa kirjailijat ovat nostaneet metelin e-kirjojen lainauskorvauksista. Siellä kirjailija ei saa julkisen kirjaston lainaamasta e-kirjasta tai äänikirjasta mitään korvausta, mutta jokaisesta lainatusta paperikirjasta kilahtaa tilille 8 senttiä (6 penceä). Ei ole paljon sekään, mutta enemmän kuin e-kirjoista tilitettävä puhdas nolla puntaa.
MReader S600 e-kirjojen lukulaite
Guardian-lehden mukaan lainsäädäntö sattuu olemaan kirjoitettu siten, että muista kuin p-kirjoista kirjastojen ei tarvitse maksaa korvauksia. Britannian Kirjailijaliitto uhkaa kirjastolaitosta oikeustoimilla.

Suomessa kirjastojen maksamat korvaukset kirjailijoille nousivat esille vuoden 2011 lopulla, jolloin Sanasto ry aloitti Kirja elää –kampanjan saadakseen korotettua korvausmääriä. Keskimäärin Suomessa 1000 kertaa lainatusta kirjastaan kirjailija saa 35 euroa korvausta. Jostain syystä tietokirjailijat ja oppikirjailijat saavat sitäkin vähemmän.

Britanniassa kirjailijalle tilitetään 1000 kirjan lainaamisesta 80 euroa – yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa. Lisäksi Britanniassa on yli 10 kertaa enemmän potentiaalisia lukijoita (noin 63 miljoonaa). Moni kirjailija Britanniassa luottaa saavansa osan tuloistaan kirjastokorvauksista.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *