EU puuttuu e-kirjojen arvonlisäveroon

Euroopan Unioni on käynnistänyt oikeusjutun Ranskaa ja Luxemburgia vastaan maiden alennettua e-kirjojen arvonlisäveron painettujen kirjojen tasolle. Tammikuussa 2012 Ranska alensi e-kirjojen ALV:n seitsemään prosenttiin ja Luxemburg kolmeen prosenttiin. E-kirjojen ALV on näissä maissa nyt täsmälleen sama kuin painettujen kirjojen vero.

Elonex 511EB e-kirjojen lukulaite ja kirjapino

Ranskan ja Luxemburgin veromenettely vaikuttaa varsin järkevältä. Miksi pitäisi tukea paperille painettuja kirjoja yhteiskunnan varoilla kun pitkällä tähtäimellä ekologisempi vaihtoehto e-kirja on olemassa?

Yhtenäisen EU:n talousalueen kannalta kaikilla mailla tulisi kuitenkin tasavertaisen kilpailun vuoksi olla arvonlisäverot suunnilleen samalla tasolla. EU:n virallinen lausunto oikeusjutun käynnistämisestä:

”Tämä tilanne luo vakavan häiriön kilpailulle muiden 25 jäsenmaan toimijoiden kanssa, koska sähköisiä kirjoja on helppo ostaa muusta kuin kuluttajan omasta kotimaasta.”

Samalla EU kuitenkin tiedottaa käsittelevänsä e-kirjojen mahdollisen alennetun arvonlisäveron EU:n alueella vuoden 2013 loppuun mennessä. Ranskalla ja Luxemburgilla on kuukausi aikaa vastata komissiolle.

Ehkä ei ole sattumaa, että Luxemburg on toinen maista, joka on alentanut e-kirjojen veroa. Maailman suurimman verkkokaupan ja e-kirjojen maailmanlaajuisen vyöryn käynnistäneen Amazonin Euroopan pääkonttori on Luxemburgissa. Ehkä Amazon aikoo ryhtyä myymään e-kirjoja Luxemburgista?

Reuters uutisoi asiasta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *