Maailman vanhin värielokuva onkin jo vuodelta 1902

Tähän asti historiankirjat ovat väittäneet vanhimman värillisen filmin olevan vuodelta1909, jolloin Kinemacolour-menetelmä kehitettiin. Se ei kuitenkaan menestynyt, vaan vasta vuonna 1934 Technicolor oli kaupallisesti ja teknisesti valmis värijärjestelmä. Mitä olisikaan tapahtunut jos jo vuonna 1902 valmistuneen värimenelmän kehitystä olisi jatkettu. Englannissa National Media Museum löysi nimittäin äskettäin arkistostaan maailman vanhimman värifilmin.

National Media Museum, BBC
Voit katsoa vuoden 1902 värifilmiltä poimittua kuvajaksoja BBC:n sivulla
.

Ensimmäisen värillisen kuvausmenetelmän kehitti lontoolainen keksijä Edward Raymond Turner. Hän patentoi värijärjestelmän vuonna 1899. Keksinnön jatkokehitys ei edennyt, koska Turner ei saanut toimivaa projektoria aikaiseksi. Sydänkohtaus päätti keksijän työn lopullisesti.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image