Voiko edullinen vain perusominaisuudet sisältävä e-kirjojen lukulaite olla kelpo ostos?

Teknologian kehittyessä uudet nopeammat, tehokkaammat ja monipuolisemmin ominaisuuksin varustetut laitteet yleensä syrjäyttävät edellisen vuoden vimpaimet. Koska kuluttajat aivan loogisesti hankkivat viimeisen teknologian mukaisia tuotteita, edellisen sukupolven laitteiden hintoja joudutaan laskemaan. Usein merkittävästi. Perusominaisuuksin varustetut e-kirjojen lukulaitteet ovat juuri nyt tässä tilanteessa. Päätin testata vieläkö peruslukulaite kelpaa tehtäväänsä.

Mbook e-kirjojen lukulaite

Ensin piti hankkia mahdollisimman edullinen laite. Täysin tuntematon kiinalainen merkki Mbook löytyikin huutokauppasivulta sopivaan hintaan (tarkoitan reilusti alle sataa euroa). Laitteessa on E ink -näyttö ilman taustavaloa. Kirjat täytyy siirtää muistiin USB-kaapelilla tietokoneelta tai muistikortilla. Laitetta ohjataan näppäimillä. Sillä voi lukea EPUB (myös Adobe-kopiosuojatut), PDF, HTML ja tekstimuotoisia kirjoja.

Laitteen hyvät puolet

– Kirjojen lukeminen sujuu hyvin. Sivujen kääntelyyn tarkoitetut napit ovat suuret.
– Laite on kevyt ja pieni. Se mahtuu suureen takintaskuun.
– Tekstin kokoa on helppo ja nopea muuttaa nuolinäppäimillä. Teksti on selkeää.
– Erinomainen PDF-dokumenttien lukuominaisuus. Laite osaa uudelleenrivittää ja sivuttaa PDF-dokumentit, kun tekstin kokoa muuttaa.
– Akku kestää viikkokausia. Kesto riippuu luonnollisesti lukemistahdista.

Laitteen heikkoudet

– Ei tekstinhakutoimintoa. Soveltuu tietokirjojen lukemiseen kehnosti,koska jonkin määrätyn asian hakeminen kirjasta selaamalla on lähes mahdotonta. Alusta loppuun luettavaa kertomakirjallisuutta laitteella on hyvä lukea.
– Ainakin itselleni kaapelin kanssa touhuaminen kirjojen lataamiseksi on tuskallista. Kannattaa kerätä läjä kirjoja tietokoneelle ja ladata ne kerralla lukulaitteeseen.
– Näppäimet voivat jäädä jumiin eikä painalluksesta tiedä rekisteröikö laite sen. Onneksi pieni merkkivalo vilkahtaa toiminnon merkiksi.
– Käyttökelvoton käyttöopas. Opas on e-kirjana laitteen muistissa, mutta se on taitettu niin, että sitä ei laitteella oikein voi lukea.
– Tarvitsee runsaasti ulkopuolista valoa lukuhetken ajaksi.

Onko edullinen laite hyvä ostos?

Kyllä, testaamaani Mbook-lukulaitetta vastaavat peruslaitteet voivat olla hyvä ostos sellaisille lukijoille, jotka lukevat alusta loppuun luettavia kirjoja. Jos on mahdollisuus ladata kerralla useita kirjoja tai dokumentteja laitteen muistiin, se helpottaa käyttöä.

Tietokirjojen lukemiseen ilman hakutoimintoa varustettua laitetta, kuvia sisältävien kirjojen katseluun, tai hämärässä lukeville peruslaitetta ei voi suositella. Mikälin on jo tottunut kosketusnäytön käyttöön esimerkiksi puhelimessa tai tabletissa, peruslaitetta voi olla turhauttava ohjata näppäimillä.

Katso video miten lukeminen Mbook-lukulaitteella sujuu:

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CAPTCHA Image