Yllättävä tutkimustulos lukulaitteen ja tabletin näyttöjen vaikutuksesta silmiin

Paperilta lukemista on pidetty parempana silmille kuin valaisevalta näytöltä lukemista. Tästä syystä on ajateltu e-kirjojen lukulaitteissa käytetyn mustavalkoisen E ink –näyttöteknologian olevan runsaasti lukeville ihmisille terveellisempi vaihtoehto kuin valoa tuottavilta värinäytöiltä lukemisen. Värillisä LCD-näyttöjä käytetään tableteissa, puhelimissa ja tietokoneissa. Sveitsissä tehty tutkimus osoittaa kuitenkin, että ratkaiseva tekijä on näytön laatu, ei teknologian tyyppi.

Brigissä Sveitsissä sijaitseva Swiss Distance University of Applied Sciences laittoi koehenkilöt lukemaan usean tunnin ajan sekä E ink- että LCD-näytöiltä. Tutkijat mittasivat lukemisen aikana ja sen jälkeen koehenkilöiden käytöstä ja väsymystä sekä teettivät heillä tehtäviä. Lukunopeutta, silmän liikettä ja pupillin valon heijastusta mitattiin myös.

Tutkimuksen lopputulos oli: lukeminen kahdelta erityyppiseltä näytöltä on hyvin samankaltaista sekä subjektiivisin että objektiivisin mittarein mitattuna.

Tutkijat päättelevät: luettaessa ruudulta näyttöteknologia ei ole ratkaisevassa asemassa, vaan kuvan laatu. Verrattaessa menneiden vuosikymmenten näyttöteknologioita tämän päivän näyttöihin, nykyiset näytöt mahdollistavat pitkäkestoisenkin hyvän ja mukavan lukukokemuksen.

Toisin sanoen, mitä korkeampi erotuskyky (resoluutio, kuvapisteiden määrä) näytöllä on, sen parempi silmille. Mikäli näytön valoisuutta voi säätää, sekin lisää lukemisen miellyttävyyttä.

Teleread kertoo tutkimuksessa käytetyn iPad-tabletia ja Sony PRS-600 -lukulaitetta. Laitteet ovat kovin erikokoisia. Tabletissa on 9.7 tuuman ja lukulaitteessa 6 tuuman näyttö.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *