Mikä itsevalaisevista e-kirjojen lukulaitteista on paras?

Suomeen mustavalkoisen E ink näyttönsä itse valaisevat lukulaitteet eivät vielä ole saapuneet, mutta ahkera lukija voi sellaista syksyn ja talven pimeinä päivinä tarvita. Laitteita voi tilata kansainvälisistä verkkokaupoista. Nykyiset lukulaitteethan eivät tuota valoa lainkaan, vaan kirjan lukeminen vaatii hyvän valaistuksen, toisin sanoen erillisen lukulampun. Uudet lukulaitteet valaisevat näytön itse, säilyttäen kuitenkin hyvän mustavalkokontrastin ja akun keston.

Lukulaitteita seuraava Goodereader sai käsiinsä kolme tällä hetkellä saatavilla olevaa itsevalaisevaa tuotetta: Amazon Kindle Paperwhiten, Barnes & Noble Nook Glowlightin ja Kobo Glon. Ranskalainen valmistaja Bookeen on myös tuomassa lähiaikoina itsevalaisevan Cybook Odyssey HD -lukulaitteen Frontlight myyntiin.

Goodereaderin bloggaajat testasivat laitteet rinnakkain säkkipimeässä huoneessa nähdäkseen millä niistä on paras lukea. Katso video (he esittelevät laitteiden ominaisuuksia lähes 20 minuutin ajan, mutta videolla 1 – 5 minuutin välillä selviävät laitteiden valaisuominaisuuksien tärkeimmät erot):

Testaajien mielestä parhat valaisuominaisuudet olivat Amazon Kindle Paperwhitessa. Toiseksi tuli Kobo Glo ja selkeästi heikoin oli Barnes & Noble Nook Glowlight.

Itse olisin toivonut testaajien kokeilevan laitteita myös hämärässä, jossa niiden valovoiman säätöä olisi voinut paremmin kokeilla. Videon perusteella Kobo Glo –lukulaitteessa näytti olevan hyvät mahdollisuudet säätää valon määrää.

Kuten videon alussa näytetään, valo saadaan näytölle pienillä LED-valoilla, jotka ovat laitteen kuoren ja näytön välissä. E ink –teknologialla tehdyt näytöt eivät itse tuota valoa lainkaan, jonka ansiosta ne eivät välky, ovat luettavissa auringon valossa ja kuluttavat erittäin vähän energiaa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *