Tablet-laite on ikkuna Ranskan kansallisen kirjaston valtavaan digitaaliseen aineistoon

Vanhoissa media-arkistoissa ja kirjastoissa on myös digitaaliseen mediaan tottuneelle ihmiselle mielenkiintoista tarkasteltavaa. Miltä Pariisi näytti sata vuotta sitten? Entä Euroopan kartta 1500-luvulla? Miten Mozart kirjasi sävellyksensä muistiin? Kaikki tämä ja kaksi miljoonaa muuta dokumenttia löytyvät Ranskan kansallisen kirjaston, La Bibliothèque nationale de Francen (BnF), uudesta tablet-sovelluksesta.

Ranskan kansallisen kirjaston sovelluksen voi ladata Apple iPad-tabletiin etsimällä sitä Gallica-nimellä App Store –kaupasta. Sovelluksen kotisivulta voi sitten valita jonkun pääsivulle nostetuista vanhoista kirjoista, kuvista, muistiinpanoista, kartoista, maalauksista tai valokuvista ja selata kokoelmaa. Koko valtavaan digitoituun arkistoon pääsee hakutoiminnolla, joka on kotisivun yläreunassa.

Lisätietoa Ranskan digitaalisesta Gallica-kokoelmasta löytyy muutamalla eurooppalaisella valtakielellä projektin kotisivulla.

  

Suurissa maissa voi olettaa olevan myös suuret budjetit kansallisten arkistojen ja kirjastojen toiminnalle. Rahaa on käyttää myös digitaaliseen mediaan, jolla kiinnostavat vanhat aineistot tuodaan myös vanhoja arkistoja ja kirjastoja kavahtavien mediakuluttajien silmien eteen. Suomessa kansalliskirjasto on digitoinut esimerkiksi vanhoja lehtiä, joita voi tarkastella täällä.

Ranskan kansalliskirjaston Gallican tablet-sovelluksen videoesittely:

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *