Rikastettu e-kirja kuin taideteos

Lähes kaikki tänä päivänä saatavilla olevat e-kirjat muistuttavat sisällön esitystavaltaan painettua kirjaa. E-kirjoihin on kuitenkin mahdollista saada mukaan liikkuvaa kuvaa, ääntä ja vuorovaikutteisuutta. Tällaisen rikastetun kirjan tuottaminen on kuitenkin vaativaa, kallista ja jonkinlainen näkemys lopputuloksen hyödyllisyydestä olisi myös hyvä olla tiedossa. Kirjailija Mark Z. Danielewski lähestyy kirjan uusia mahdollisuuksia taiteen näkökulmasta.

Danielewski onnistui vakuuttamaan kustantajansa tuottamaan kummitustarinaan The Fifty Year Sword (Viisikymmenvuotinen miekka) omaperäisen rikastetun kirjan. Teokseen ei lisätty musiikkia ja animaatiota lisätehosteiksi, vaan ne ovat osa taideteosta.

Tässä välissä on syytä katsoa video, jossa nähdään kirjan yksi aukeama.

Videolla oli yksi esimerkki Danielewskin visiosta. Toinen esimerkki on kirjan aukeama, missä tummia jälkiä hiipii sivulle samalla kuin teksti muuttuu suttuisesta selkeäksi. Teksti on luettavaa vain hetken ennen kuin tumma aine peittää sen.

Danielewskin rikastetun kirjan keinot eivät ole kovin hyödyllisiä, järkeviä eivätkä viihdyttäviä, mutta niissä voi olla jotain mikä vie uutta kirjaa eteenpäin. Tällaisenaan kummitustarinakirja osuu lähemmäs taideteosta kuin luettavaa tai selailtavaa kirjaa.

Slate kertoi kirjasta ja Pantheon-kustantajan kiinnostuksesta uusiin ominaisuuksiin.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *