Ruotsin kirjamyynti ajautui kriisiin vuonna 2012

Ruotsin kirjamyynnin arvo romahti vuonna 2012 edelliseen vuoteen verrattuna 13%. Kustantajien yhdistys Svenska Förläggareföreningen on saanut valmiiksi kaikkea kirjallisuutta kaikissa formaateissa koskevat alustavat tilastot eikä luvuissa ole hurraamista. Etabloitunut kustannusliiketoiminta, jonka budjetit ja rakenteet on arvioitu aivan toiselle tasolle, tulee olemaan vakavissa vaikeuksissa.

Ruotsin e-kirjamarkkinat eivät tiettävästi ole juurikaan Suomen markkinoita kehittyneemmät, mutta e-kirjoista kustannusyhdistys odottaa myyntivoimaa jo vuodelle 2013. Erityisesti kirjastojen rooli e-kirjamarkkinan kehittäjänä nähdään siellä tärkeänä.

Tilanne on erikoinen. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Britannian kirjamyynti kokonaisuutena on vähintään stabiili tai pienessä kasvussa. Syy on tämä: painettujen kirjojen myynti laskee, mutta sähköisten kirjojen myynti kasvaa niin hyvää hyvää vauhtia, että se kannattelee koko alaa.

Voisiko Ruotsin kirja-alan tilannetta verrata palavaan alustaan, jota erään teknologiayhtiön johtaja käytti vertauksena kaksi vuotta sitten? Yhtiö seisoi johtajan mukaan palavalla öljynporausalustalla. Öljyä saatiin, mutta palon vuoksi ajan mittaan tuho oli varma. Vaihtoehtona oli hypätä mereen, hylätä vanha, ja rakentaa uusi alusta, jonka varaan toiminta perustuisi. Kyseinen yhtiö on kaksi vuotta sukeltanut meren pinnan alla, mutta on juuri nyt, vuoden 2013 alussa, noussut pinnalle. Nyt se pystyy keskittymään liiketoimintaansa.

Odotan jännityksellä Suomen kustannusyhdistyksen tilastoja vuodelta 2012.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *