Yleisten kirjastojen lainausmäärät laskussa

Sekä Suomessa että Ruotsissa yleisten kirjastojen kokonaislainausmäärät ovat olleet laskussa muutaman vuoden. E-kirjojen lainaus on sitä vastoin voimakkaassa kasvussa Ruotsissa, mutta se ei vielä ole riittänyt pitämään kokonaismäärää ennallaan tai kasvattamaan sitä.

Stockholm Bibliotek, Tukholman kirjasto

Ruotsin julkinen kirjastolaitos raportoi e-kirjojen tehneen lopullisen läpimurron kansalaisten lukutottumuksissa vuonna 2012. Vuosina 2009 – 2012 yleisten kirjastojen e-kirjojen lainausmäärät kasvoivat 289 prosenttia.

Samalla aikajaksolla Ruotsin julkisten kirjastojen kokonaislainausmäärät kutistuivat 2 prosenttia.

Tutkimuskirjastot ovat Ruotsissa siirtyneet lähes kokonaan digitaaliseen aikaan: niistä lainattiin 45 miljoonaa sähköistä teosta ja 9 miljoonaa paperiteosta vuonna 2012.

Lukijoiden siirtymistä e-kirjoihin on Ruotsissa auttanut yksinkertainen asia: kiinnostava valikoima ajankohtaista luettavaa. Ruotsissa nimittäin kirjailijat ja kustantajat saavat korvauksen lainatuista e-kirjoista, jolloin he ovat halukkaita myymään teoksiaan myös kirjastoille.

Suomen julkiset kirjastot eivät vielä tilastoi e-kirjoja erikseen, sillä tilastoitavaa ei juurikaan ole ollut. Suomen julkisten kirjastojen kokonaislainausmäärä on laskenut 4.8 prosenttia vuodesta 2008 vuoteen 2012. Samana ajanjaksona yleisten kirjastojen kokonaiskulut ovat kasvaneet 11 prosenttia.

Kirjastot eivät Suomessa maksa korvauksia e-kirjojen lainauksista kirjailijoille lainkaan. Myös kirjastojen maksamat korvaukset kirjalainoista ovat kaukana muiden pohjoismaiden tasosta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *