Ostetuimmat kirjat jäävät myös useimmiten lukematta

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Kirjan aloitus on tärkeä, mutta ensimmäiset sata sivua ovat vielä tärkeämmät, mikäli kirjailija aikoo pitää lukijan mielenkiinnon yllä loppuun asti. Tämä ja monta muuta tiedonjyvästä, kuten se että bestseller-kirjat hylätään useammin kuin muut kirjat, löytyvät kirjallisuuden ystävien muodostaman Goodreads-yhteisön keräämistä tilastoista.

Goodreads infographics
Suurenna kaavio
.

Stieg Larssonin Miehet, jotka vihaavat naisia, J.K. Rowlingin Paikka vapaana ja E.L. Jamesin Fifty Shades Sidottu ovat maailmalla ja Suomessa kirjojen myyntilistojen kärkisijoilla. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat eniten luettuja kirjoja. Ei, sillä ne ovat kärkisijoilla niiden kirjojen joukossa, joiden lukeminen on jätetty kesken.

Goodreads-verkkopalvelun mukaan eniten kesken jätetyt klassikot ovat Joseph Hellerin Me sotasankarit, Tolkienin Sormusten herra, James Joycen Ulysses, Herman Melvillen Moby Dick ja Ayn Randin Atlas Shrugged.

Goodreads on kirjallisuutta harrastaville suunnattu yhteisö, jossa voi pitää luetteloa omista kirjoistaan, luetuista kirjoista, lukemattomista kirjoista ja kirjoista, jotka haluaisi lukea. Kirjoja voi arvostella ja luonnollisesti vaihtaa mielipiteitä toisten lukijoiden kanssa. Yhteisöstä haetaan ainakin suosituksia mitä kannattaisi lukea ja mitä vältellä. Yhteisössä on miljoonia jäseniä, joten samat kirjat ovat suosittuja Goodreadsissa mitkä ovat suosittuja kirjakaupoissakin.

Mikäli kirja ei lukijaa oikein sytytä, 15,8% kirjan aloittaneista lopettaa sen ennen kuin on lukenut 50 sivua. 27,9% heittää kirjan sivuun luettuaan 50, mutta vähemmän kuin 100 sivua, jos kiinnostus ei vieläkään herää. Melko pitkään lukija siis uskoo kirjan olevan lukemisen arvoinen.

Mikä on yleisin syy kirjan kesken jättämiseen? Ylivoimaisesti eniten mainintoja saa ’hidas ja pitkäveteinen’ kerronta. Sen kertoi syyksi 46,4% Goodreads-yhteisön jäsenistä, jotka olivat jättäneet kirjan lukemisen kesken.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *