Verkkokauppa Amazonin perustaja Jeff Bezos osti Washington Post –lehden

Washington Post, Yhdysvaltain yksi maineikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista sanomalehdistä, saa uuden omistajan. Maailman suurimman verkkokaupan Amazonin perustaja Jeff Bezos on ostanut Washington Post –lehden lisäksi samaan yhtiöön kuuluvat Express, The Gazette Newspapers, Southern Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino ja Greater Washington Publishing -lehdet. Kauppahinnaksi tuli kiivaan tarjouskilvan jälkeen 250 miljoonaa dollaria.
Washington Post

Washington Postin huippuaikaa levikin puolella oli vuosi 1993, jolloin lehdellä oli yli 830 000 tilaajaa. Vuoden 2013 alussa levikki oli romahtanut 470 000 kappaleeseen, mutta se on silti Yhdysvaltain luetuimpia sanomalehtiä. Kuuden viimeisen vuoden aikana lehden liikevaihto on tippunut 44%.

Lehti aloitti ilmestymisensä vuonna 1877. Se paljasti vuonna 1972 Watergate-skandaalin, joka johti Yhdysvaltain presidentin eroon.

Jeff Bezos osti Washington Postin omilla rahoillaan, ei Amazon-yhtiölle. Bezosin omaisuuden arvon arvioidaan olevan noin 25 miljardia dollaria, joten kovin suuri ostos tämä ei hänelle ollut. Lehti oli osa pörssilistattua yritystä, mutta nyt siitä tulee Bezosin yksityinen yritys.

Jeff Bezos perusti maailman suurimmaksi kasvaneen verkkokaupan Amazonin vuonna 1993. Aluksi kirjoja, äänilevyjä ja videoita myynyt kauppa on laajentunut monelle mantereelle ja moneen tuotekategoriaan. Viime vuodet Amazon on valloittanut digitaalisen median markkinoita Kindle-lukulaitteella, Kindle Fire tableteilla ja niihin ladattavilla sisältötuotteilla, kuten e-kirjoilla, lehdillä, musiikilla ja elokuvilla.

Mitä yksityishenkilö Jeff Bezos tekee arvostetulla ja vaikutusvaltaisella sanomalehdellä? Bezos itse ei anna vastausta, vain joitakin vihjeitä viestissään lehden henkilökunnalle: ”Internet on muuttamassa lähes jokaista elementtiä uutisissa lyhentäen uutisointiaikaa, nakertaen luotettavia tulovirtoja, ja mahdollistaen uudenlaista kilpailua, jolla ei ole raskasta kustannusrakennetta. Meillä ei ole karttaa, eikä eteneminen tule olemaan helppoa. Meidän täytyy keksiä uusia asioita, joka tarkoittaa myös niiden kokeilua.”

Uusi omistaja korostaa Washington Postin arvojen ja journalistisen linjan säilyvän ennallaan nykyisen johdon vastatessa niistä edelleen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *