Kirjailija Bill Brysonilla omantunnontuskia rakkaudestaan e-kirjoihin

Kirjailija Bill Bryson matkustaa paljon – osaksi siksi, että hän kirjoittaa paikallista maantiedettä, luontoa ja kulttuuria käsitteleviä kirjoja – ja lukee mielellään esimerkiksi lentokoneessa. Bryson lukee mieluiten e-kirjoja, mutta potee syyllisyyttä siitä, että ei ole voinut ostaa kirjaa paperiesineenä kirjakaupasta.

Bill Bryson

Bill Bryson kertoi BBC:lle: ”Sain viime keväänä lukulaitteen lahjaksi, ja nyt huomaan ottavani matkoille mukaan sähköisiä kirjoja. Haluaisin omistaa painetun ja sähköisen version, mutta kirja-ala pakottaa minut valitsemaan jomman kumman, ja joskus minun on valittava e-kirja. Minulla ei ole mitään digitaalisia kirjoja vastaan, mutta haluan molemmat. Minun on tehtävä valinta ja minusta tuntuu, että ostamalla digitaalisen kirjan en tue kirjakauppaa. En tue fyysistä kirjaa, ja tunnen siitä syyllisyyttä.”

Kirjailija ei ehkä tiennyt, että verkkokauppa Amazon on äskettäin ilmoittanut antavansa jokaisen painetun kirjan ostajalle e-kirjan kaupan päälle. Tämä koskee sekä jo ostettuja kirjoja että tulevia ostoksia.

Bryson käytännössä ennustaa painetun kirjan kuolemaa, elleivät kustantajat ryhdy paketoimaan painettua ja e-kirjaa yhdeksi tuotteeksi: ”Jos kustantajat eivät todella nopeasti siirry tähän, ihmiset ovat pakotettuja ostamaan digitaalisen version, halusivatpa he sitä tai eivät”.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *