Roman Polanski on tehnyt myös elokuvia

Roman Polanski sai Zürichin filmifestivaaleilla palkinnon elämäntyöstään, jonka jälkeen Sveitsin poliisi pidätti hänet. Syynä oli Yhdysvalloissa 1977 tapahtunut alaikäiseen tyttöön sekaantuminen, jonka oikeudenkäyntiä hän ei silloin jäänyt odottelemaan, vaan pakeni maasta.

Roman Polanskin ura Puolasta Ranskan kautta Hollywoodiin ja takaisin Ranskaan on tuottanut sarjan erinomaisia elokuvia ja muutaman vähemmän erinomaisen elokuvan. Chinatown vuonna 1974 nosti hänet lopullisesti suureksi kaikkien tuntemaksi ohjaajaksi. Polanski pitää sitä itse parhaana teoksenaan. Videolla hän kertoo miksi.

Chinatownin lisäksi Polanski on tyytyväisin Rosemary’s Baby (Rosemaryn painajainen) ja The Fearless Vampire Killers (Anteeksi, hampaanne ovat niskassani).

Chinatown-elokuvan tekeminen sai alkunsa kun Jack Nicholson ehdotti Robert Townen kirjoittamaa aihetta Polanskille. Käsikirjoitus kertoi Los Anglesin maa- ja vesipolitiikasta ja niihin liittyvästä korruptiosta ja taloudesta, mutta Polanski ei ollut innokas tulemaan Kaliforniaan hänen vaimonsa Sharon Taten kuoltua siellä massamurhassa. Luettuaan Chinatownin käsikirjoituksen hän muutti mielensä ja muokkasi kahdeksassa viikossa käsikirjoituksen itselleen sopivaksi elokuvaksi. Polanski sai mahtavan studion lähes rajattomat resurssit käyttöönsä. Suuret tähdet Jack Nicholson ja Faye Dunaway olivat pääosissa.

Roman Polanski on tosiaan ohjannut paljon muutakin ja hän työskentelee edelleen. Katso alla olevasta linkistä kuvasarja, joka esittelee 11 Polanskin elokuvaa. En itsekään ole kaikkia nähnyt, mutta ehkä joskus näen.

Categories Yleinen