Ensivaikutelma lukulaitteeksi suunnitellusta puhelimesta

E-kirjojen lukulaitteisiin ja E ink –näytön soveltamiseen erikoistunut kiinalainen yhtiö Onyx on pitkään valmistellut kirjojen lukemiseen tarkoitettua älypuhelinta. Sain äskettäin hetkeksi käsiini mustavalkoisella E ink –näytöllä varustetun puhelimen, joka vaikutti varsin valmiilta tuotteelta.

Onyx ereader smartphone with E ink display

E ink –näyttöteknologia on suunniteltu jäljittelemään paperi/muste-teknologiaa. E ink ei käytä valoa ruudun täyttämiseen tekstillä, ja teksti jää ruudulle (toisin kuin LCD-näytöissä, joita virkistetään jatkuvasti). Nimenomaan lukemiseen tarkoitettu E ink on myös vähävirtainen, joka on hyödyllinen ominaisuus puhelimessa. E ink ei kuitenkaan pysty näyttämään värikuvia eikä liikkuvaa kuvaa.

Kokeilemani Onyx-puhelin piirsi näytön uudelleen suhteellisen nopeasti, ja kosketusnäyttö oli suhteellisen herkkä. Kumpikin ominaisuus jäi kuitenkin selvästi jälkeen tavallisten älypuhelinten nopeudesta ja herkkyydestä.

Näyttö puhelimessa on 4.3 tuuman kokoinen. Pienet kuvakkeet eivät häikäiseviltä ruudulla näytä, mutta teksti on hyvin luettavaa. Ruudun valaistus on hoidettava itse.

Onyxin puhelin on rakennettu Android 2.3 ohjelmistolle. Uusin älypuhelimissa ja tableteissa käytössä oleva Android-ohjelmisto on numeroltaan 4.3. Syyksi vanhan ohjelmistoversion käyttöön Onyxin edustajat kertoivat, että lukulaitteeksi tarkoitetussa puhelimessa ei tarvita kaikkia multimediaominaisuuksia mitä uusissa ohjelmissa on. Puhelimessa ei ole kameraa.

Kuka tällaista laitetta tarvitsee? Se jää nähtäväksi. Ehkä Onyx voisi olla kakkospuhelin erikoistilanteita varten, kuten pitkälle retkelle erämaahan, jolloin puhelinta ei pääse päiväkausiin latamaan.

Onyxin edustajat lupaavat puhelinta kauppoihin vuoden 2013 loppuun mennessä. Aiemmin vuonna 2013 Onyx esitteli myös lukulaitteeksi tarkoitettua puhelinta, joka ei kuitenkaan ole sama kuin lokakuussa 2013 esitelty puhelin.

Onyxin lukulaitteita ja puhelimia voi tilata Suomeenkin Euroopan toimipisteen verkkokaupasta.

Onyx puhelin/lukulaite, E ink näyttö Onyx ereader smartphone with E ink display

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *