Tabletien myynti ohittamassa henkilökohtaisten tietokoneiden myynnin

Tablet-laitteet todellakin ovat tietotekniikan historian nopeimmin massamarkkinoille levinnyt tuote. Tabletit ovat muutamassa vuodessa tulleet niin suosituiksi, että vuonna 2014 niiden myynnin odotetaan saavuttavan henkilökohtaisten tietokoneiden myynnin.

Konsultointi- ja markkinatutkimusyhtiö Gartner arvioi PC- ja tablet-myynnin kohtaavan vuonna 2014. Silloin pöytä- ja kannettavia tietokoneita myytäisiin maailmanlaajuisesti noin 281 miljoonaa kappaletta. Tabletien myynnin arvio samalle vuodelle on 263 miljoonaa kappaletta. Tabletien myynti on voimakkaassa kasvussa ja PC-myynti laskussa.

Muutaman viime vuoden aikana on tapahtunut myös nopea vallankumous käyttöjärjestelmäohjelmistojen suosiossa. Gartner laskee Android-ohjelmiston ohjaavan yli miljardin vuonna 2014 myytävän laitteen toimintoja. Entinen ohjelmistovaltias Microsoft Windows ja Applen kaksi ohjelmistoa, Mac OS ja iOS yhteenlaskettuna ovat vuonna 2014 tasoissa uusmyynnin suhteen: kumpikin ohjelmisto löytyy reilusta 300 miljoonasta uudesta laitteesta.

Mikä laitemerkki tai yhtiö on viemässä johtoaseman nopeasti kasvavilla tablet-markkinoilla? Apple hallitsi vielä vuonna 2012 aivan suvereenisti tabletien myyntiä, mutta siinäkin tilanne on muuttumassa melko nopeasti. Samsung ja Asus ovat kasvattaneet merkittävästi myyntiään samalla kun Applen markkinaosuus on pienentynyt.

Konsultointi- markkinatutkimusyhtiö IDC on laskenut tablet-valmistajien markkinaosuuksia.

Markkinaosuuksissa on kausivaihtelua johtuen uusien tabletien julkistamisajankohdista, joten Apple saattaa parantaa myyntiään loppuvuonna 2013. Siitä huolimatta, Samsungin ja Asusin tabletit sekä Amazon Kindle Fire todennäköisesti syövät jatkossa yhä enemmän Applen markkinaosuutta, sillä ne tarjoavat laajempaa laite- ja hintavalikoimaa kuin Apple.