Amazon Kindle Fire on erilainen tablet, jonka käyttötarkoitus on syytä harkita tarkkaan

Tabletin käyttökokemusta ohjaa ennen kaikkea ohjelmisto, joka tarjoaa käyttäjälle kosketuspinnan tarjolla oleviin toimintoihin ja sisältöihin. Tämä ohjelmisto on käyttöliittymä. Valtaosa tabletien käyttäjistä valitsee Applen luoman iOS tai Googlen kehittämän Android –ohjelmiston välillä, sillä ne hallitsevat tablet-markkinoita. Tästä valtavirrasta poikkeaa Amazon Kindle Fire tablet. Onko erilainen parempi?

Amazon Kindle Fire HD tablet

Amazon Kindle Fire HD tablet on saatavilla myös Suomeen Amazonin USA:n verkkokaupasta. Se on edullinen 7 tuuman tablet, jolla voi tehdä kaikkea sitä mitä muillakin tableteilla, paitsi ottaa valokuvia. Kamera tuotteesta puuttuu, mutta langaton internetyhteys, USB-liitin, stereokaiuttimet, kuulokeliitin, tarkka näyttö (216 ppi, 1280×800 pikseliä) ja riittävän tehokas prosessori tekevät siitä hintaansa nähden houkuttelevan tuotteen.

Apple iPad ja Android-ohjelmistoa käyttävien tabletien käyttöliittymä perustuu samaan ajatukseen kuin tietokoneidenkin käyttö: laitteessa on sovellusohjelmia, joiden sisällä on käyttäjän haluamia dokumentteja, kuvia, uutisia, musiikkia, kirjoja ja videoita. Käyttäjän täytyy siis pääsääntöisesti tietää mikä ohjelma tulee käynnistää, jotta hänen haluamansa asia laitteesta löytyy.

Tabletien kosketusnäyttöjen ansiosta käyttöliittymät ovat tosin kehittyneet niin helppokäyttöisiksi, että ei ihmisillä näytä suuria vaikeuksia niiden kanssa olevan. Amazon on valinnut toisen tien Kindle Fire –tableteillaan. Niiden käyttöliittymässä sisältö tulee ensin. Liikuttaessa Kindle Fire –tabletin käyttöliittymässä siinä katsellaan ja valitaan ensisijaisesti mediasisältöjä.
Amazon Kindle Fire HD tablet
Suuri sormella pyöritettävä karuselli keskellä ruutua tarjoaa nopeimman tien mediasisältöihin, joita viimeksi on käytetty.

Koska karusellissa näkyvät vain viimeksi käytetyt mediasisällöt, näytön yläreunassa on valikko, josta pääsee tarkastelemaan kaikkia sisältöjä mitä tabletiin tai omalle Amazon Cloud Drive tilille on talletettu. Cloud Drive on Amazonin tarjoama ilmainen tallennustila verkossa kaikenlaisille tiedostoille. Valikosta pääsee kätevästi, kuinka ollakaan, katselemaan Amazonin verkkokaupan valikoimaa jos sattuisi tarvitsemaan lisää luettavaa, katseltavaa tai kuunneltavaa.

Sovellukset Kindle Fire –tabletista löytyvät myös, mutta ne täytyy osata vetää esille näytön alareunasta. Lisää sovelluksia voi ladata vain Amazonin omasta Appstoresta. Valikoima jää vielä reippaasti jälkeen Google Play- ja Apple App Storen satojen tuhansien sovellusten valikoimasta. Yleisimmät sovellukset Amazonin kaupasta toki löytyvät.

Amazon Kindle Fire HD tablet

Onko sisältöihin painottuva Amazon Kindle Fire -tablet parempi kuin kilpailevat tuotteet?

Ajatus käyttöliittymästä, joka tarjoaa pääsyn suoraan sisältöihin ohjelmien sijaan on työllistänyt monia suunnittelijoita jo vuosikymmeniä. Kindle Fire –tabletien käyttöliittymä vie ajatuksen pidemmälle kuin muut kaupalliset tuotteet tähän asti.

Oma kokemukseni Kindle Fire -tabletista on, että karuselli on hyvin toimiva ratkaisu. Siitä on helppo nopeasti poimia viimeksi luettu kirja tai muu asia, ja jatkaa siitä mihin jäi. Myös kirjojen lukeminen on erittäin mukavaa Kindle Fire -tabletilla. Uusien kirjojen ostaminen (ainoastaan Amazonista) on erittäin helppoa ja nopeaa.

Muuten Kindle Fire –tabletin käyttöliittymä on hieman sekava. Käytön mukana asiat alkavat löytyä, mutta yhdenmukaista ratkaisua käyttöliittymään Amazon ei vielä ole keksinyt. Karusellin lisäksi näytön yläreunan valikko tarjoaa pääsyn laitteen sisältöihin, pilvisisältöihin ja kauppaan. Alareunan valikko tarjoaa sovelluksia. Sivureunan valikko tarjoaa kaikkea viimeksi käytettyä. Erillistä Koti-nappulaa ei ole, vaan se löytyy vetämällä valikko auki alhaalta tai sivulta.

Lukuisten valikoiden lisäksi käyttäjä seikkailee tietoisesti ja huomaamattaan laitteeseen tallennettujen, pilvitallenteiden ja kaupan sisältöjen välillä. Aina ei ole selvää missä mennään.

Suomessa Kindle-laitetta käyttävä ei pääse ostamaan samoja sisältöjä mitä amerikkalaiset asiakkaat saavat. Suomeen voi hankkia luettavaa maailman suurimmasta kirjavalikoimasta, mutta muiden sisältöjen, kuten elokuvien ja tv-sarjojen valikoima on todella rajallinen tai olematon.

Kaiken kaikkiaan, Amazonista e-kirjoja ostava lukija, joka haluaa värinäytöllä varustetun lukulaitteen, saa Kindle Fire HD:sta hyvän sellaisen kohtuuhinnalla. Muuhun tablet-käyttöön löytyy muita hyviä tuotteita, jotka eivät ole sidottu pelkästään Amazonin kauppaan ja käyttöliittymään.

Amazon Kindle Fire HD tabletin käyttöliittymän video, missä näet karusellin ja valikoiden toiminnan:

Amazon Kindle Fire -tableteja ja Kindle-lukulaitteita voi tilata Amazon.com-verkkokaupasta myös Suomeen.