Tutkittua: maailman parhaat kirjastot ovat Kanadassa

Kansakunnat haluavat tietää mikä niistä on paras potkimaan palloa, laulamaan näyttävimmin tai pärjäämään parhaiten matematiikan kokeissa. Miksipä ei siis olisi yhtä tärkeä tietää missä maassa on paras julkinen kirjasto? Saksalaisen yliopiston tutkijat selvittivät asian tieteellisellä täsmällisyydellä, ja saivat Kanadan listaykköseksi.
Heinrich Heine yliopisto
Katso kaikkien 31 kaupungin sijoitus.

Heinrich Heinen yliopiston tutkijat Düsseldorfissa päättivät mitata 31:n maailmankaupungin julkisen kirjaston laadun. Ensin kaupungin oli mahduttava tutkijoiden määrittämän 31:n maailmankaupungin mittoihin. Suomesta Helsinki mahtui mukaan. Tämän jälkeen tutkijat analysoivat kaupunginkirjastot:

1) Fyysisillä mittareilla, joilla arvioitiin arkkitehtuuria, painettujen kirjojen valikoimaa ja kansalaisille tarjolla olevia tiloja.

2) Digitaalisilla mittareilla, kuten e-kirjojen valikoimalla, laitevalikoimalla ja kirjaston sähköisellä viestinnällä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Helsinki oli Heinrich Heinen yliopiston tutkimuksen mukaan 15. maailman parhaiden julkisten kirjastojen listalla. Tutkimuksessa ei tarkemmin eritelty yksittäistä kirjastoyksikköä, vaan se koskee kaupunkia.

Maailman parhaiden kirjastojen kymmenen kärjessä:
Vancouver, Kanada
Montreal, Kanada
Chicago, USA
San Francisco, USA
Shanghai, Kiina
Toronto, Kanada
Singapore
Wien, Itävalta
New York, USA
Shenzen, Kiina

Yliopiston englanninkielisen kirjastotutkimuksen voi lukea täällä.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CAPTCHA Image