Tutkimus: musiikkipiratismi väheni lakimuutoksella ja myynti kasvoi, mutta valvonnan puute vesitti vaikutuksen

Ruotsissa astui huhtikuussa 2009 voimaan laki, joka teki helpoksi pyytää verkossa mahdollisesti laittomia tuotekopioita lataavien kansalaisten henkilötietoja operaattoreilta. Nyt Uppsalan yliopistossa on julkaistu digitaalisen musiikin piratismia koskeva tutkimus, jonka tulokset ovat hyvin yksinselitteiset: lain ansiosta musiikin piratismi väheni dramaattisesti ja musiikkimyynti kasvoi.

Uppsala universitet, IPRED piratismitutkimus
Uppsala Universitetin julkaisema tutkimusraportti löytyy täältä.

IPRED-nimen saanut laki toimi Ruotsissa hyvin, todennäköisesti paremmin kuin mikään muu piratismia vastaan säädetty laki muualla maailmassa. Lain voimaantuloa seuraavana päivänä internet-liikenne väheni 40 prosentilla. Tutkijat pitävät lakia ainoana mahdollisena selittäjänä liikenteen voimakkaalle vähenemiselle, sillä melko suuren osan verkkoliikenteestä arvioidaan olevan piratismia. Vertailun vuoksi tutkijat ottivat mukaan Norjan ja Suomen verkkoliikenteen määrän samana aikajaksona, eikä kummankaan maan liikenteessä voi havaita mitään vastaavaa kuin Ruotsissa.

Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana lainmuutoksen jälkeen digitaalisen musiikin myynti kasvoi Ruotsissa peräti 46% ja fyysisten musiikkitallenteiden myynti 33%.

Uppsala universitet, IPRED piratismitutkimus

Tutkijat innostuivat laskemaan saamistaan tuloksista melko pitkälle meneviä johtopäätöksiä piratismin vaikutuksesta koko äänilevymyynnin romahtamiseen vuoden 2000 jälkeen. He päätyvät arvioon, jonka mukaan 80% tallennetun musiikin myynnin laskusta 2000-luvulla voisi mennä piratismin piikkiin.

Huonona uutisena tutkimuksesta voi lukea, että Ruotsin lakimuutoksen vaikutus kansalaisten käyttäytymiseen oli vain noin kuuden kuukauden mittainen. Verkkoliikenteen määrä palasi kuuden kuukauden jälkeen takaisin samalle tasolle missä se oli ollut ennen IPRED-lain voimaantuloa. Tutkijat pitävät todennäköisenä myös piratismin paluuta. Ainoastaan digitaalisen musiikin myynti jatkoi kasvuaan kuuden kuukauden jälkeenkin.

Syyksi kansalaisten käyttäytymiselle tutkijat arvelevat valvonnan ja esimerkkien puutetta. Vain muutama oikeusjuttu nostettiin lakimuutoksen jälkeen, ja niidenkin oikeusprosessit ovat kestäneet vuosia. Verkon käyttäjille piratismin seuraukset eivät vielä ole realisoituneet varoittavina esimerkkeinä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *