Linnunradan käsikirjan hylätty luonnos löytynyt

Douglas Adamsin kirja Linnunradan käsikirja liftareille oli klassikko jo syntyessään, sillä sitä edelsi erittäin suosittu radiokuunnelma. Viisiosaisen trilogian kolmannen osan käsikirjoituksen kirjailija kirjoitti uudelleen lähes kokonaan. Nyt Elämä, maailmankaikkeus ja kaikki -kirjan (Life, The Universe and Everything) alkuperäinen versio on löytynyt.

Douglas Adams, Linnunradan käsikirja liftareille: Elämä, maailmankaikkeus ja kaikki, kansikuva

Jem Roberts on kirjoittamassa elämäkertaa Douglas Adamsista, jonka vuoksi kirjailijan perhe antoi hänelle luvan käydä läpi Adamsin jäämistöä. Roberts löysi sieltä Elämä, maailmankaikkeus ja kaikki käsikirjoituksen ensimmäisen version, joka kattoi noin kaksi kolmasosaa lopullisesta teoksesta.

Roberts kertoi BBC:lle alkuperäisenkin käsikirjoituksen olleen täynnä erinomaisen hauskoja lukuja ja kohtauksia. Juonikin on sama kuin lopullisessa versiossa. Siitä huolimatta Adams päätti hylätä koko käsikirjoituksen. Suurimmat erot hylätyn ja julkaistun version välillä ovat toimintakohtauksissa.

Miksi Douglas Adams sitten päätti hylätä ilmeisen kelvollisen käsikirjoituksen? Tutkittuaan kirjailijan elämänvaiheita Jem Roberts on muodostanut oman käsityksensä: ”Tämä tapahtui aikaan, jolloin hän erosi tyttöystävästään. Se oli suuri järkytys hänelle. Hän oli hyvin onneton, ja halusi luultavasti uuden alun.”

Jem Roberstin elämäkerta Douglas Adamsista ilmestyy syyskuussa 2014 nimellä The Frood. Elämäkerrassa on otteita sekä hylätystä käsikirjoituksesta että toimitustyössä poistettuja otteita Linnunradan käsikirja liftareille –kirjasta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *