Kulttuurialan työpaikat vähenemässä, vain tapahtumat työllistävät entistä enemmän

Tilastokeskus on päivittänyt vuoden 2013 loppuun asti ulottuvat työvoimatilastot, joista ilmenee myös kulttuuritoimialan työllisyystilanne. Trendi on laskeva, toimialan työpaikat ovat vähenemässä. Ainoastaan erilaisten tapahtumien, esitysten, konserttien, näytelmien ja muiden vastaavien järjestämiseen ja esittämiseen liittyvät työpaikat ovat kasvussa.

Tilastokeskus: kulttuurialan työllisyys 2010-2013
Tilastokeskus: Työllinen työvoima kulttuuritoimialoilla 2010–2013.

Kustantamisen työpaikat lisääntyivät aina vuoteen 2012 asti, mutta vuonna 2013 tapahtui jyrkkä pudotus työpaikkojen määrässä. Kustannustoiminnassa on Suomessa noin 14 000 työpaikkaa. Samoin kirjastojen, arkistojen ja museoiden tarjoamat työpaikat lisääntyivät vuoteen 2011 saakka, ja työpaikkojen väheneminen alkoi vuonna 2012.

Ainoa työpaikkoja lisännyt kategoria oli kulttuuri- ja viihdetoiminta, joka Tilastokeskuksessa tarkoittaa esimerkiksi tapahtumien, näytelmien, konserttien ja muiden vastaavien tuottamista, esittämistä, promootiota ja niihin liittyviä työpaikkoja. Ala työllisti vuonna 2013 noin 20 000 ihmistä.

Tilastokeskus: kulttuurialan työllisyys 2010-2013
Tilastokeskus: Työlliset kulttuuritoimialoilla työvoimatutkimuksen mukaan 2010 – 2013.

Yksityinen sektori on kulttuurialan suurin työllistäjä. 60,4% alan työpaikoista on yrityksissä.

Tilastokeskus: kulttuurialan työllisyys 2010-2013
Tilastokeskus: Työlliset kulttuuriammateissa työnantajasektorin mukaan vuonna 2011.

Tilastokeskuksen raportti kulttuurialan työvoimatutkimus 2010-2013 löytyy täältä.


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image