E-kirjojen lainaus kaksinkertaistui pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastossa vuonna 2014

Suomalaiset ovat innokkaita kirjastojen käyttäjiä, mutta ovat toistaiseksi ottaneet hyvin rauhallisesti vastaan e-kirjojen mukavat käyttöominaisuudet. Ehkä kirjaston kautta suomalaisetkin oppivat e-kirjan edut, sillä pääkaupunkiseudun HelMet-kirjaston sähköisten kirjojen lainausluvut ovat jo kolmatta vuotta peräkkäin kovassa kasvussa.

Helmet-kirjasto, e-kirjojen lainausmäärä 2014
Tietolähde: HelMet.

HelMet-kirjasto raportoi vuoden 2014 e-kirjojen lainausmäärien kasvaneen edellisestä vuodesta kaksinkertaiseksi. Vuonna 2014 kirjastosta lainattiin 93 850 sähköistä teosta, joista yhtään ei hävinnyt, repeytynyt eikä myöhästynyt.

E-kirjojen valikoima kasvoi HelMetissä rauhalliseen tahtiin: vuoden 2013 vajaasta 4000 teoksesta vajaaseen 5000 kirjaan vuonna 2014.

HelMet kertoo myös e-kirjan nopeasta lainakierrosta, joka luonnollisesti hyödyttää kaikkia lukijoita:
”E-kirjat palaavat nopeammin uudelleen lainattaviksi kuin perinteiset painetut kirjat. HelMetin e-kirjaston kirjoja lainattiin viime vuonna keskimäärin 15 kertaa vuodessa, mutta lähes 500:aa kirjaa lainattiin 26 kertaa vuodessa, eli ne olivat lainassa koko ajan. Painetun kirjan kiertonopeus esimerkiksi Helsingissä on keskimäärin neljä lainausta vuodessa.
E-kirjan kiertonopeus on painettua vauhdikkaampi monesta syystä. E-kirjan laina-aika on korkeintaan 14 päivää, ja lisäksi e-kirja palautuu kirjastoon automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Kirjat eivät myöskään katoa eivätkä vahingoitu painettujen lailla.”

HelMet-kirjastokortilla ja tunnusluvulla varustettu kansalainen pääsee selaamaan e-kirjojen valikoimaa ja lainamaan teoksia kahdesta järjestelmästä (Ellibs – kotimaisia ja Overdrive – ulkomaisia kirjoja) klikkaamalla tätä linkkiä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *