Mitä tulisi huomioida tablettia ostettaessa?

Tällä hetkellä maailman kuumin laite on epäilemättä tablettitietokone. Nämä avaruusaikaiset vempaimet ovat olleet suosiossa jo muutaman vuoden, eikä suosio tunnu olevan häviämässä minnekään. Tableteja hankitaan yhä useampaan kotiin ja laukkuun, ja tuotevaihtoehtoja riittääkin jokaiselle lompakolle.

Ostoa ennen kannattaa kuitenkin miettiä, mitä ominaisuuksia tabletilta haluaa.

Mikä käyttöjärjestelmä?
Tabletit jakautuvat kahteen ryhmään: Android- ja iOS-ohjelmistoa käyttäviin laitteisiin. Android-ohjelmistoa hyödyntäviin valmistajiin kuuluvat esimerkiksi Samsung, Lenovo, Dell ja Asus, kun taas iOS-tabletteja valmistaa vain Apple. Vaikka molemmat käyttöjärjestelmät ovat erinomaisia, sen oikean valitseminen on tärkeää, sillä osa sovelluksista toimii vain tietyllä käyttöjärjestelmällä. Applen järjestelmä on nopea ja käyttäjäystävällinen, mutta se heijastuu tuotteiden hintaan. Android-ohjelmisto on sen sijaan luotettava, ja valinnanvara sovellusten suhteen on omaa luokkaansa, mutta niistä puuttuu hienous, jota Applen tuotteet uhkuvat.

Näytön koko
Kun puhutaan tabletin koosta, kaikki riippuu siitä, minkälaiseen käyttöön tabletti tulee. Mikäli tarkoituksena on hankkia viihteeseen, multimediaan tai tavalliseen kotikäyttöön soveltuva laite, suuri koko on eduksi. Pienet tabletit ovat puolestaan kevyitä, joten ne on helppo pitää mukana missä tahansa.

Näytön resoluutioon on myös hyvä kiinnittää huomiota. Mitä enemmän pikseleitä yhtä tuumaa kohden ruudulla on, sitä tarkempi kuva näytössä on. Korkea resoluutio tosin nostaa tabletin hintaa.

Tabletin prosessori
Suurin osa tableteista on rakennettu ARM-prosessoreille samaan tapaan kuin kännykät, vaikka tavallisesti tabletit päihittävät älypuhelimien tehokkuuden moninkertaisesti.

Prosessorin valinta riippuu myös siitä, mihin käyttötarkoitukseen tabletin hankkii. Jos haluaa pelailla 3D-pelejä, tabletissa täytyy olla paljon tehoa. Jos pelailu kuitenkin rajoittuu kevyisiin peleihin, sähköpostin käyttöön tai e-kirjojen lukemiseen ei laitteen tarvitse olla läheskään yhtä järeä.

Langaton yhteys
Kaikki tämän päivän tabletit pystyvät lähettämään ja vastaanottamaan tietoa langattoman yhteyden kautta, mutta nopeus vaihtelee laitteiden välillä suhteellisen paljon. Langaton WLAN 802.11b/g teknologia on jo vanha, eikä kykene tarjoamaan samaa nopeutta kuin 802.11n, joka on huomattavasti parempi valinta varsinkin silloin kun lataa suuria määriä tiedostoja.

Mukana kulkevaa mobiilinettiä tarvitsevalle joko 3G- tai 4G-yhteys on hyödyllinen. 4G on vaihtoehdoista nopeampi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image