Euroopan maissa julkaistaan enemmän kirjoja kuin Suomessa

Suomessa ihmetellään usein miten näin pienellä kielialueella julkaistaan näin paljon uusia kirjoja vuosittain. Kaikille ei millään riitä lukijoita. Puhumattakaan apurahoista, joiden tukemana kirjoja kirjoitetaan ja käännetään, ja joille olisi enemmän lahjakkaita ottajia. Jos suhteutetaan julkaistujen nimikkeiden määrä muiden eurooppalaisten maiden julkaisumääriin, Suomessa julkaistujen kirjojen määrä ei näytäkään niin suurelta.

Kirjailija Jakub Marian on kerännyt kustantajayhdistysten ilmoittamista tilastoista luvut uusien nimikkeiden lukumääristä joita Euroopan maissa vuosittain julkaistaan. Tulokset ovat melkoisen mielenkiintoisia. Alla vuodessa julkaistujen kirjojen määrä asukaslukuun suhteutettuna (kirjaa/miljoona asukasta).
books published per capita, jakub marian
Kartta: Jakub Marian (overlay), Tindo – fotolia.com (blank map)

Britannia on Euroopan maista varsinainen kirjakustantamisen suurvalta. Viennillä on luultavasti asian kanssa tekemistä, sillä kirjoilla on valtavat vientimarkkinat ilman että niitä tarvitsee kääntää. Espanjan suurta julkaisumäärää saattaa selittää sama asia.

Luvuissa on huomattava se, että mukana ovat vain maiden kustannusyhdistysten ilmoittamat luvut. Esimerkiksi Suomessa se tarkoittaa sitä, että suuri määrä (kaikki pienkustantajien julkaisut) kirjoja jää pois julkaisumääristä.

Alla uusien kirjojen julkaisumäärät.
books published total,  jakub marian
Kartta: Jakub Marian (overlay), Tindo – fotolia.com (blank map)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *