Turkissa kaupungin työntekijät perustivat kirjaston roskiin hylätyistä kirjoista

Roskiin päätyy joka puolella maailmaa mitä ihmeellisimpiä esineitä. Joissakin maissa roskalaatikko on myös kierrätyslaatikko, sillä niiden sisältöjä saatetaan penkoa ahkerasti. Ankaran kaupungissa Turkissa puhtaanapitolaitoksen työntekijät löysivät jatkuvasti niin runsaasti poisheitettyjä hyväkuntoisia kirjoja, että keksivät perustaa niistä kirjaston.

Ankarassa Çankaya-kaupunginosan roskia keräävät työntekijät veivät ensin poisheitettyjä kirjoja työpaikalleen, josta kolleegat saivat niitä luettavakseen. Kun kirjoja kertyi ja lukijoiden määrä kasvoi, niin kaupunki tuli avuksi sponsoroimalla hankkeelle tilat.

Syyskuussa 2017 vanhan tiilitehtaan halleihin pystytetyt kirjahyllyt avautuivat kaikille lukuhaluisille. Kirjoja kertyi nopeasti noin 6000 kappaletta. Lisää luettavaa tulee jatkuvasti, sillä roskista löytyneiden kirjojen lisäksi paikalliset asukkaat tuovat vanhoja kirjojaan kirjastoon.

”Aikaisemmin toivoin, että minulla olisi kirjasto omassa talossani. Nyt meillä on kirjasto täällä, ja se on hyvä asia. Haluan lukea kaikki kirjat”, yksi kirjaston puuhamiehistä, 32-vuotias Serhat Baytemur totesi.

Kirjasto on jo palkannut täysipäiväisen kirjastonhoitajan pyörittämään toimintaa. Kun tieto uudesta paikasta on levinnyt Ankarassa, myös jotkut koulut ovat pyytäneet kirjoja lainaan.

Jokainen kirjastoon tarjottu teos tarkistetaan ennen kuin se lisätään valikoimiin. Kirjojen täytyy olla puhtaita, ehjiä ja kaikki sivut on oltava tallella.

TRT World kävi Ankarassa paikan päällä katsomassa miltä kirjasto näyttää ja teki videon aiheesta:

Via Klaava.com.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *