Haluatko parantaa työsi tehokkuutta? Pidä pelitauko!

Mitä tehdä kun tietokoneen ruudulla olevien numeroiden lukeminen alkaa särkeä silmiä, eikä työnteosta tule mitään? Entä jos edessä nököttävä valtava paperinivaska alkaa ahdistaa? Jos kesken työpäivän mieli tekisi paeta jonnekin kauas, mitä tehdä? Asia on järjestelykysymys, sillä työpaikalta ei välttämättä tarvitse lähteä mihinkään saadakseen tilaisuuden täydelliseen irtiottoon. Sen jälkeen töihin voi palata entistäkin tehokkaampana ja intoa puhkuen!
palaveri, tablet ja muistivihko
Yksinkertaisetkin pelit ja aktiviteetit ruokkivat aivoja

Viime aikoina on havaittu, ettei työn tehokkuuden parantamiseksi tarvitse aina tarjota hulppeita puitteita rentoutumiseen. Monenlaiset hauskat aktiviteetit ja pelit antavat mahdollisuuden uusien ideoiden ammentamiseen ja akkujen lataamiseen. Työpaikalla taukotilan hyllyssä odottavat lautapelit, pöytäjääkiekko, biljardi, tikkataulu, air hockey, jumppahuone, puolapuut, televisio ja pelikonsoli tai trampoliini ovat kaikki hauskoja vaihtoehtoja, jotka saavat taatusti työntekijän työskentelemään tehokkaammin ja innokkaammin hetken hauskanpidon jälkeen.

Myös netissä tarjottavat pelit voivat olla erinomainen ja molemmille osapuolille helppo ratkaisu silloin kun haluaa rohkaista työntekijöitä pitämään luovia taukoja työnteosta.

Joillakin työpaikoilla on sijoitettu erityisiin taukotiloihin, joissa on tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia rentoutumiseen työon ohella. Taukotiloista saattaa löytyä niin pingispöytä kuin hiljaiseen oleskeluun tarkoitettuja alueita. Googlen työntekijät saavat pelata rantalentopalloa ja kokeilla seinäkiipeilyä työajalla. LinkedInin työntekijöillä on mahdollisuus käydä pelaamassa jalkapalloa tai biljardia taukotiloissa silloin kun sähköposteihin vastaileminen alkaa ottaa liian koville. Zyngalla työpaikan käytäville on asennettu peliautomaatteja, jotka tarjoavat hetken irtioton keskellä työpäivää. Toisilla työpaikoilla keskitytään mukavien taukotilojen sijasta rohkaisemaan työntekijöitä oppimaan uusia taitoja tai harrastamaan jotain mukavaa vapaa-ajallaan, jonka myötä työntekijä saa hetken aikaa antaa aivojensa huilata.
lautapeli, käsi siirtää nappulaa
Pelejä on yhtä monta erilaista kuin on työntekijöitäkin

Moni tutkimus osoittaa hauskan tai jopa leikinomaiseksi toiminnan johtavan korkeampaan tuottavuuteen ja motivaatioon. Aktiviteetilla ei sinänsä välttämättä ole suurtakaan väliä, kunhan se tuntuu hauskalta ja innostavalta. On aivan luonnollista, etteivät kaikki innostu samanlaisista peleistä ja leikeistä. Joidenkin mielestä fyysiset suoritukset tuntuvat työnteolta, jonka vuoksi kaikille työpaikan jumppahuone tai kuntosali ei välttämättä ole sopivin ratkaisu.

Pelit sen sijaan miellyttävät lähes jokaista, sillä valinnanvaraa on joka lähtöön. Pelaaminen auttaa madaltamaan stressitasoa, nostamaan optimistisia tunteita ja kasvattamaan motivaatiota kehittyä työssä. Lisäksi pelaamalla tulee kehittäneeksi keskittymiskykyä sekä kärsivällisyyttä. Pelien lomassa aivoissa tulee muodostaneeksi monenlaisia uusia yhteyksiä, jollaisia ei missään muussa tilanteessa olisi välttämättä syntynyt. Näin pelaamalla ruokitaan myös aivojen luovaa puolta. Aina kun pelaaja on täysin uppoutunut pelaamiseen, häviää osa aivoissa olevista psykologisista esteistä, jotka sensuroivat ja ohjailevat ajatuksia. Näin luovien ideoiden syntymiselle vapautuu enemmän tilaa.

Pelaaminen aktiviteettina ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka kannustaa luovuuteen ja tehokkuuteen. Kun yritykset suhtautuvat pelaamiseen positiivisesti, saa se yrityksessä vallitsevan kulttuurin tuntumaan nuorekkaalta ja puoleensavetävältä. Yritys, joka kannustaa ihmisiä hakeutumaan tarvittaessa hauskempien tehtävien pariin ja pitämään rohkeasti taukoja, koetaan hyväksi työnantajaksi toisin kuin sellainen, joka vastustaa muutoksia ja odottaa työntekijöiden istuvan kiltisti samassa paikassa yhdeksästä viiteen.

Tulevaisuudessa yritysten kyky asettautua työntekijöiden saappaisiin ja suhtautua työntekijöiden tarpeisiin ymmärryksellä ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Stressaavassa ympäristössä innovatiivisetkin työntekijät voivat huonosti, mutta pienikin tuokio mieluisten pelien parissa voi saada aikaan ihmeitä. Väsähtäneestä tai hermostuneesta työntekijästä voi alle puolessa tunnissa kuoriutua tuottelias ja innovatiivinen nero.
toimisto clip art, rento hetki työntekijöillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *