Kirjakaupassa Dubain kaupungissa ei ole henkilökuntaa, koska kukapa kirjoja varastaisi

Dubain modernissa kaupungissa (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, UAE) rakennetaan suureellisesti ylöspäin ja merelle, mutta sekaan mahtuu pieniäkin ihmisen kokoisia asioita. Book Hero on Dubaissa toimiva minikirjakauppa, josta voi käydä ostamassa kirjan, ja maksaa sen tiputtamalla sopiva raha laatikkoon. Henkilökuntaa ei ole.

Book Hero pystyy viemään kirjakaupan sinne missä arvelee ihmisten liikkuvan, sillä osa valikoimasta kulkee traileriin rakennetussa hyllykössä. Kirjojen myyntihyllyjä on myös joissakin paikoissa enemmän tai vähemmän kiinteästi.

Kauppa myy sekä uusia että käytettyjä kirjoja, lähinnä arabian- ja englanninkielisiä. Kirjat hinnoitellaan väritarroilla, jotka kertovat kirjan hintakategorian. Kun haluttu kirja hyllystä löytyy, raha jätetään laatikkoon, ja kävellään pois.

Kirjakauppias Montserrat Martin kertoi haastattelussa: ”Emme palkkaa henkilökuntaa yksinkertaisesti siksi, että luotamme asiakkaisiimme. Käyn kaupassa kerran päivässä täydentämässä valikoiman ja hakemassa rahat.”

Muitakin syitä kirjakauppiaalla on: ”Eihän kukaan varastaisi kirjaa, ja jos varastaisikin se maksaisi minulle 300 dirhamia. Se ei ole mitään siihen verrattuna mitä minun täytyisi investoida henkilökunnan palkkaamiseen ja sivukuluihin, kuten viisumiin ja vakuutuksiin.”

Book Heron kaupassa ei sovelleta lainkaan modernia teknologiaa, vaan koko toiminta perustuu ainoastaan luottamukseen. Maailman suurin verkkokauppa Amazon on puolestaan avannut kivijalkamyymälän, jossa ei myöskään ole myymälähenkilökuntaa. Toiminta perustuu kuitenkin huipputeknologian käyttöön, ei luottamukseen.

Kun asiakas kävelee sisään Amazon Go –myymälään, hänen täytyy tehdä ainoastaan yksi asia: käynnistää puhelimessaan Amazon Go –sovellus. Sen jälkeen hän voi poimia hyllyistä sen mitä haluaa ja kävellä ulos. Muutaman minuutin kuluttua sähköpostiin ilmestyy kuitti paljonko asiakkaan Amazon-tililtä on veloitettu.

Go-kaupan toiminta perustuu sensoreihin, jotka tunnistavat minkä tuotteen asiakas hyllystä nappasi. Tämä tieto yhdistetään asiakkaan Amazon-tiliin.

Alkuvuodesta 2018 ensimmäinen ilman myymälähenkilökuntaa ja ilman kassoja toimiva Amazon Go –kauppa avattiin Seattlessa, Yhdysvalloissa. Se on ruokaa ja valmisaterioita kauppaava kivijalkamyymälä. Henkökuntaa on, mutta he ovat takahuoneessa valmistamassa voileipiä ja muuta syötävää asiakkaille.

Runsaasti  kuvia ja tunnelmia Bookhero-kirjakaupan Instagram-tilillä.

ANI raportoi Dubain kirjakaupasta täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *