Arvio Cybook Opus: E-kirjojen lukulaitteet eivät olekaan pelottavia kirjoja syöviä härveleitä

Erityisesti Yhdysvalloissa elektroniset kirjojen lukulaitteet nauttivat kohtuullisen suurta suosiota jo viime vuonna. Suomi on e-kirjojen ja lukulaitteiden suhteen vielä sen verran takapajuinen maa, että ainakaan minä en ole yhtään laitetta vielä kaupassa nähnyt. Maahantuontia kuitenkin on ja laitteitakin löytää kun vaan jaksaa etsiä.

Bookeen Cybook Opus

Minulla oli tilaisuus tutustua Bookeen Cybook Opus-lukulaitteeseen Turun kaupunginkirjastossa, josta turkulaiset voivat myös lainata näitä laitteita.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi Cybook Opus-laitteen ulkonäköön ja kokoon. Jokin muukin kuin valkoinen kuori toi mieleen Applen miellyttävän designin. Pyöreät kulmat ja muutama tyylikkäästi upotettu nappula poistivat kaikki epäluulot pelottavasta elektronisesta härvelistä. Myös USB-liitin ja virtakytkin olivat sopivasti esillä, mutta eivät pilanneet tasapainoista vaikutelmaa. Cybook Opus on suunnilleen saman kokoinen kuin pienin standarikokoinen pehmeäkantinen pokkari. Vain yhden sentin paksuinen laite kuitenkin vaikuttaa paljon pienemmältä. Jos käyttää tuotteen mukana tulevaa suojakoteloa, se luonnollisesti lisää kokoa.

Bookeen Cybook Opus

Lähes kaikki elektroniset lukulaitteet on rakennettu käyttäen samaa E-ink näyttöteknologiaa. Se poikkeaa kannettavien tietokoneiden ja puhelinten LCD-näytöistä siten, että mikä kerran näytölle on tulostunut, se siinä myös pysyy. Näyttöä ei siis virkistetä eikä se myöskään välky. Valkoisella pohjalla mustalla tekstillä on käytännössä lähes sama kontrasti kuin paperilla ja musteella. Myös tarkkuus on samaa luokkaa. Näyttöteknologia ei perustu valaisuun, joten sitä voi lukea auringonvalossa, mutta ihan pimeässä taas ei.

Nappuloita on vain viisi eikä laitteessa ole kosketusnäyttöä, joten näillä on pärjättävä. Alhaalla keskellä olevalla navigointinäppäimellä pystyi kuitenkin hoitamaan lähes kaikki toiminnot. Navgigointinäppäimellä rullataan kirjalistaa ylös tai alas kunnes haluttu teos löytyy. Kirjaa luettaessa sivu vaihtuu painamalla navigointinäppäintä vasemmalle tai oikealle. Näytön sivussa olevat kaksi suurta näppäintä toimivat sivunvaihtajina nekin.

Valikkojen kielen voi vaihtaa lennossa (tästä syystä joissakin kuvissa on englanninkieliset valikot). Maailman valtakielet ja skandinaaviset kielet löytyivät laitteen muistista.
Bookeen Cybook Opus

Laitetta näpelöidessä tuntui välillä kuin se olisi jumissa. Näppäintä painettuaan saattoi ihmetellä tapahtuiko mitään. Vähän aikaa odoteltuani lukulaite päätti kuitenkin jatkaa hommia tuumaustaukonsa jälkeen. Usein tämän tyyppiset ominaisuudet elektronisissa laitteissa kielivät ohjelmistopuolen viilaustarpeesta. Usein myös tuoreimmat laitteet saavat uusimmat ohjelmistot, joihin vikoja on korjailtu.

E-kirjoja ja muita dokumentteja laitteesen ladataan USB-liitynnän kautta omalta PC:ltä. Yleisimmät e-kirjatyypit Epub ja PDF käyvät laitteeseen.

Kaiken kaikkiaan Bookeen Cybook Opus oli miellyttävä lukulaite, jonka käyttö on niin helppoa, että se sopii kaikenikäisille lukijoille. Osaksi käytön helppouden selittää se, että sillä ei todellakaan voi tehdä mitään muuta: ei muistiinpanoja, ei kirjanmerkkejä, eikä hakuja. Kirjojen lataus PC:ltä lukulaitteeseen on osattava, mutta keskiverrolle PC:n käyttäjälle se ei ole hankala toimenpide. Laite on pieni, tyylikäs, sinne mahtuu riittävästi e-kirjoja ja se on lukulaitteeksi kohtuuhintainen.

Video: näin Bookeen Cybook Opus e-kirjojen lukulaite toimii


Kiitokset Aija Laineelle Turun Kaupunginkirjastosta.

Cybook Opus-lukulaitetta myyvät ainakin Pixmania-nettikauppa ja Ekopromen.

Bookeen Cybook Opus-lukulaitteen ominaisuudet

– 5 tuuman EInk-näyttö. Näyttö on mustavalkoinen.
– Tekstin luku E-ink-teknologialla toteutetulta näytöltä onnistuu myös auringonvalossa.
– Näytön erotuskyky 800 × 600 kuvapistettä.
– Laitteen voi kääntää myös vaaka-asentoon, jolloin näytön sisältö kääntyy myös.
– Laitteella voi lukea ePub, PDF, HTML (web-sivuja), TXT ja PalmDoc dokumentteja.
– Laite näyttää mustavalkoisena jpg, gif, png kuvat.
– MP3-musiikkia on mahdollista kuunnella.
– Ladattava Lithium-polymeeriakku, joka kestää noin 8000 sivunvaihtoa yhdellä latauksella.
– Kirjoille ja muille tiedostoille muistitilaa on 1 GB. Tekstimuotoiselle tiedolle tilaa on jopa sadoille tai tuhansille kirjoille.
– Mini-USB liitin ja USB-kaapeli, jolla laitteen voi liittää PC:hen.
– MicroSD-muistikorttipaikka.
– Laitteen mitat: 108 × 151 × 10 mm. Paino: 150 grammaa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *