Nyt voisi olla hyvä syy käydä Qatarissa: kirjasto on taas kerran uuden arkkitehtuurin ihme

Qatar sijaitsee pienellä niemellä Persianlahden rannalla, jossa tämäkin pieni arabivaltio on vaurastunut öljyllä ja kaasulla. Suhteet naapurimaihin ovat viime vuosina olleet kehnot, ja asehankinnat vaatineet rahaa, mutta sekään ei ole estänyt Qataria rakentamasta mahtavaa kansallista kirjastoa.

Qatar, Doha kirjasto. Kuva Arend Kuester.
Uusi kirjasto, Qatar National Library (QNL), avattiin 16.4.2018 Dohan kaupungissa. Rakennuksen on suunnitellut Hollannista lähtöisin oleva OMA, jolla on toimistoja ympäri maailmaa.

Qatarin uusi kirjasto pitää sisällään kansalliskirjaston, yleisen kirjaston, yliopiston kirjaston ja perinnekokoelman (Heritage Collection). Perinnekokoelma koostuu arabimaiden islamilaisen kulttuurin arvokkaista käsikirjoituksista.

Yleisessä kirjastossa on tarjolla yli miljoona kirjaa. Tilaa on vieraille, sillä 42 000 neliömetrin lukutilaan pitäisi mahtua tuhansia lukuhaluisia ihmisiä.

Kirjasto on keskeinen osa isommassa kokonaisuudessa Opintokaupunki (Education City). Se tarkoittaa kampusaluetta, jossa on muiden yliopistojen etätoimipisteitä.

Arkkitehdit Ellen van Loon ja Rem Koolhaas kertoivat ajatelleensa yleisen kirjaston roolin julkisena tapaamispaikkana korostuvan digitaalisen median tuodessa tiedon kaikkialle. He suunnittelivat yhden suuren tilan, josta voi nähdä kaikki kirjat mitä kirjastossa on tarjolla. Samalla tietysti voi nähdä kaikki ihmiset ketä paikalla on.

Suuret kirjahyllyt ovat osa rakenteita. Ne on tehty valkoisesta marmorista kuten valtaosa pinnoista, mutta hyllyissä kulkee myös valaistus, ilmastointi ja muuta tekniikkaa. Perinnekokoelma on laskettu hieman muuta lattiaa alemmas sillä ajatuksella, että kävijä laskeutuu ikään kuin arkeologiselle kaivaukselle.

Kuvat Arend Kuester.

Qatarin kansalliskirjasto. kuva Arend  Kuester.
Doha, Qatar. OMA arkkitehtien suunnittelema kirjasto. Kuva Arend  Kuester.
Qatar, kansalliskirjasto. Kuva Arend Kuester.
Perinnekokoelma arabi, muslimi käsikirjoituksia. Kuva Arend Kuester.
Doha, Qatar. kirjasto. kuva Arend Kuester.
Via Co.Design.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *