Turussa e-kirjoja lukevat sekä alle kaksikymppiset että yli seitsemänkymppiset

2010-01-25

Turun kaupunginkirjastossa on kolme kuukauden ajan saanut lainata e-kirjojen lukulaitteita. Koska uudesta teknologiasta huolimatta kyse on kirjallisuudesta, kirjasto on tallettanut lukulaitteisiin valmiiksi kokoelman klassikkokirjoja. Turun lukulaitteet ovat olleet niin suosittuja, että kaikki laitteet ovat lyhennetystä laina-ajasta huolimatta jatkuvasti ulkona.

Turun kirjaston Cybook Opus lukulaite

Kirjastonhoitaja Aija Laine Turun kaupunginkirjastosta kertoi lukulaitteen lainaajien ikäjakauman olevan melkoisen leveä. Elektroniikkakammoa lainaajilla ei ole esiintynyt, sillä e-kirjojen lainaajia on riittänyt alle kaksikymppisistä yli seitsemänkymmentävuotiaisiin turkulaisiin.

Lukulaitteen lainaaja saa itse vempaimen lisäksi noin 70 e-kirjaa, jotka ovat valmiina laitteen muistissa. Teokset ovat vanhoja klassikoita, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Tällä ratkaisulla Turun kirjasto pääsi projektin kanssa nopeasti liikkeelle. Project Gutenberg-kirjapankin lisäksi suomen- ja ruotsinkielisiä e-kirjoja on ladattu laitteisiin feedbooks.com-sivuilta.

Lokakuussa 2009 käynnistynyt lukulaitteiden lainaus alkoi muutamalla Bebook ja Bookeen Cybook-laitteella. Pari oppia e-kirjojen alkutaipaleelta on jäänyt Aija Laineen mieleen. Aluksi lukulaitteisiin ladattiin yksinkertaiseen tekstimuotoon tallennettuja e-kirjoja Project Gutenberg-sivustolta. Hyvin pian kirjastossa kuitenkin huomattiin, että PDF ja Epub-muotoon talletetut e-kirjat olivat miellyttävämpiä lukea, koska ne rivittyivät kunnolla ja näyttivät paremmalta laitteen mustavalkoisella ruudulla.

Toinen lainaajia miellyttänyt parannus oli uusien Cybook Opus-lukulaitteiden hankinta. Pieni ja helppokäyttöinen laite on ollut suosittu.

Turku kirjasto e-kirjojen lukulaite

Turkulaisille tiedoksi, että lukulaitteita lainataan Linnankatu 2:n tietokirjaosastolta. Aija Laine on saanut palautetta joiltakin lainaajilta heidän palauttaessaan laitetta kirjastoon. Vanhat klassikot, jotka laitteisiin on talletettu eivät juurikaan ole innostaneet lukijoita, mutta itse lukukokemuksesta lainaajat ovat olleet positiivisesti yllättyneitä. Erityisesti näytön selkeys ja kirkkaus on miellyttänyt lukijoita.

Valtaosa lukulaitteen lainaajista on ollut noin 30-40 vuotiaita naisia ja miehiä. Nuorimmat ovat olleet alle 20-vuotiaita ja vanhimmat lainaajat yli 70-vuotiaita. Kaikille halukkaille tarjotaan laitteen käyttöön alkuopastus. Lukulaitteen mukana on myös lyhyt kirjaston tekemä suomenkielinen ohje. Akulla toimivan laitteen lataus on riittänyt koko kahden viikon laina-ajan, joten verkkolaitetta ja kaapeleita ei ole tarvinnut lisätä lainapakettiin.

Kokemukset Turun kaupunginkirjastossa e-kirjojen lukulaitteiden lainauksesta ovat tähän asti olleet sen verran myönteisiä, että hanketta on tarkoitus jatkaa ja mahdollisesti laajentaa uusilla laitteilla. Aija Laine pohtii jo joidenkin valmistajien esittelemien kosketusnäytöllä varustettujen laitteiden käyttöönottoa.

Huolimatta nykyteknologian houkuttelevuudesta Aija Laine näkee sekä painetun kirjan että e-kirjan elävän ja voivan hyvin yhdessä. Esimerkiksi tietokirjoja ja sanomalehtiä hän pitää jo nyt hyvin soveltuvina lukulaitteisiin. Useamman tunnin intensiivisen lukujakson vaativan romaanin hän kuitenkin lukee vielä paperilta.

Lukulaitteiden lainaajien laaja ikäjakauma ja positiivinen palaute viittaavat siihen, että tekniset edellytykset e-kirjoille ovat jo olemassa. Kunhan suomalaisetkin kustantajat uskaltautuvat e-kirjamarkkinoille, lukijoiksi voi ilmaantua myös sukupolvia jotka eivät ole eläneet aikaa ennen Googlea ja toisaalta sukupolvia, jotka laitteen avulla pystyvät suurentamaan tekstin kirjasinkokoa ikänäön edellyttämään kokoon.

Video: Näin Turun kaupunginkirjaston e-kirjojen lukulaite toimii


Facebooktwitterredditpinterestmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *