Onko dekkarikirjailija Donna Leon jo lukenut kirjan rehellisestä heimosta – The Honest Tribe?

Yhdysvalloista New Jerseystä lähtöisin oleva kirjailija Donna Leon on pitkään asunut Euroopassa, lähinnä Venetsiassa ja Sveitsissä. Hän on yksi maailman myydyimpiä dekkarikirjailijoita, joka myös sponsoroi barokkimusiikkiorkesteria. Orkesterin mukana kirjailija kävi myös Suomessa. Hän kiitteli suomalaisten rehellisyyttä, josta oli vakuuttunut jo edellisellä käynnillään.

Yle haastatteli Donna Leonia, joka kertoi todistaneensa seuraavan tapauksen Suomessa. Hän huomasi jonkun unohtaneen kannettavan tietokoneensa ravintolan naulakkoon. Donna Leonin mielestä muualla tietokone häviäisi siitä 4,5 sekunnissa, mutta ei Suomessa. Hänen mukaansa suomalaiset ajattelevat tietokoneen olevan jonkun toisen, eikä siihen silloin voi kajota. Lisäksi suomalaiset olettavat kaikkien muidenkin olevan yhtä rehellisiä.

Donna Leonin havainnoista suomalaisista on yhtymäkohtia englantilaisen matkakirjailijan Max Boylen äskettäin valmiiksi saaman kirjan The Honest Tribe (Rehellinen heimo) tapahtumiin ja analyyseihin. Tarkastellaan muutamaa Max Boylen havaintoa suomalaisista.

Yhdellä Suomen tutkimusretkellään Max Boyle tutustui Kuopion tapoihin, ihmisiin ja paikkoihin. Hän vietti kesäpäivää pelaten frisbee golfia ja saunoen. Saunomisen päätteeksi oli luonnollisesti maistettava paikallista ohrajuomaa. Etsiessään pullonavaajaa hän huomasi sellaisen olevan saunan pukuhuoneen seinässä kiinni. Hän päätti napata kuvan tästä mullistavasta keksinnöstä. Kameraa vain ei löytynyt mistään. Oliko se varastettu, vai oliko hän unohtanut sen johonkin? Hän ryhtyi jäljittämään kameraansa palaamalla omia jälkiään taaksepäin kunnes pääsi hotelliinsa. Siellä kamera odotti vastaanotossa. Virkailija kertoi kirjailijan unohtaneen sen kahvilan pöydälle.
Saunan kyltti Joensuussa. Kuva Max Boyle.
Kirjassa The Honest Tribe Max Boyle kertoo myös Reader’s Digest (Valitut Palat) -lehden rehellisyystestistä. Toimittajat jättävät kadulle lompakon, jossa on vähän rahaa, valokuvia ja ohjeet sen palauttamiseksi. He seuraavat matkan päästä miten ihmiset käyttäytyvät. Testin 16 kaupungista Helsinki oli rehellisin. 11 palautusta, kun lompakkoja jätettiin kadulle kaikkiaan 12.

Max Boyle kertoo kirjassaan yhden lähes uskomattoman tarinan suomalaisesta naisesta. Nainen oli matkaillut Tallinnassa, ja viettänyt yönsä hostelissa. Siellä vieraat saivat ihan oikean avaimen huoneeseen ja lukittavaan komeroon. Nainen kuitenkin lähti kotiinsa Tukholmaan avainten kanssa. Perillä hän huomasi asian, otti seuraavan laivan takaisin Tallinnaan, ja palautti avaimet hosteliin.

Mikäli Donna Leon ei vielä ole The Honest Tribe –kirjaa lukenut, niin kirjassa on runsaasti muitakin sattumuksia ja kokemuksia joita Max Boyle koki suomalaisten kanssa, ja joista muodostuu käsitys suomalaisesta kulttuurista.

The Honest Tribe Elisa Kirjassa
The Honest Tribe Adlibriksessa
The Honest Tribe Kobossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *